Nieuws

836 boten, ruim 1200 zeilers uit 60 landen

"Het aantal boten is een record," meldt Spa Regatta organisator Henri van der Aat over de 19de aflevering van de Spa Regatta. De wedstrijdserie voor olympische klasse wordt van 21 tot en met 25 mei in Medemblik gehouden. De velden zijn niet alleen groot, ze zijn ook sterker dan ooit.

22:03

De velden zijn niet alleen groot, ze zijn ook sterker dan ooit. In alle klassen is een groot deel uit de top 10 van de wereldranglijst aanwezig. Enkele opvallende aantallen: de Europe (solo-vrouwenklasse) telt 106 boten, waarvan 8 top-tieners. In de Laser (eenmansboot) komen ruim 170 (!) schepen aan de start, met 7 top-tien zeilers.

Opvallend is de zware bezetting in de Star, de tweemanskielboot. Nooit eerder startten er 59 Stars op de Spa Regatta. Deze klasse kent een toeloop van doorgewinterde zeilers uit andere klassen, onder andere uit de Soling die niet langer de olympische status heeft.

Opvallende afwezige deze Spa is het 470-team Lisa Westerhof/Margriet Matthijsse. Volgens hun trainer/coach Daniel Smith heeft het duo een eigen programma opgezet, dat rekening houdt met hun werk en opleiding. Het zwaartepunt van hun wedstrijdseizoen ligt in de tweede helft van dit jaar, met het EK in juli, de pre-olympics in augustus en het Wereldkampioenschap in Cadiz, in september. Het team traint in Scheveningen waar volgens Smith de omstandigheden (stroom, golven, zout water) vergelijkbaar zijn met Cadiz. Waar Westerhof en Matthijsse al zeker zijn van uitzending naar de pre-Olympics, moeten de Nederlandse Tornado- en Laserzeilers daar op de Spa Regatta nog om strijden. Tornadoteam Mitch Booth en Herbert Dercksen hebben na winst Hyeres 9 punten voorsprong op Sven Karsenbarg en Micha Heemskerk. In de Laser is de strijd nog volledig open omdat beide zeilers in Hyeres geen punten haalden. De Spa Regatta is voor hen beslissend.

Last modified: 21 mei 2003
Sluiten