Nieuws

37e Enkhuizer Klipperrace

Komend weekend wordt voor de 37e keer de Enkhuizer Klipperrace verzeild. De organisatie verwacht zaterdag 8 en zondag 9 oktober meer dan 50 schepen en 1000 opvarenden aan de start.

13:44

De schepen zijn niet alleen afkomstig uit de IJsselmeerhavens en Friesland, maar ook uit Groningen, Overijssel en van de rivieren. Het veld van meer dan 50 klippers levert schitterende taferelen op. Het IJsselmeer komt tot leven zoals het er een eeuw geleden bijlag, en Nederland laat zich van zijn meest fotogenieke kant zien.
Op zaterdag levert de Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Driestedenrace. De wedstrijd start zaterdag om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Alleen als de wind pal uit het noordoosten waait, moet ‘buiten’ gestart worden. Deze dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik weet te maken van wind en windverwachting, wordt winnaar, de navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik en Urk.
De finish ligt bij de ingang van Krabbersgat. Finishlimiet is 20:00 uur.
Zondag varen de schepen in twee klassen op een Olympische baan.
De eerste start is gepland om 10:00 uur, om 16:00 uur sluit de finish.
Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu hebben van tactische manoeuvres en goede boat handling.

(EvS)

Last modified: 4 oktober 2011
Sluiten