Nieuws

1000 dagen afkicken op zee

Op 24 november aanstaande gooit de New Yorkse avonturier en kunstenaar Reid Stowe de trossen los voor een uniek avontuur in de geschiedenis van de zeilerei: 1000 dagen non-stop op zee...

12:37

Op 24 november aanstaande gooit de New Yorkse avonturier en kunstenaar Reid Stowe de trossen los voor een uniek avontuur in de geschiedenis van de zeilerei: 1000 dagen non-stop op zee. Geen hulp van buitenaf, geen tussentijdse bevoorraaddingen, geen land zien, gewoon 33 dertig maanden zwerven over de wereldzeeën. Nog nooit heeft iemand zolang geen vaste grond onder de voeten gevoeld.

Het record non-stop zeilen staat al geruime tijd op naam van de Australiër Jonathan Sanders. Hij vertrok in 1986 voor een soloreis van 657 dagen, waarin hij maarliefst 3 maal de wereld rond zeilde. Stowe is niet van plan de 1000 dagen alleen door te brengen. Zijn Franse vriendin Laurence en zijn twee katten zullen hem vergezellen.

Stowe heeft in ieder geval een degelijk schip uitgezocht: een 60 ton wegende, gaffelgetuigde schoener van 70 voet. Hij ontwierp en bouwde het schip zelf in 1978 en vernoemde het naar zijn moeder, Anne. Sindsdien heeft hij zijn schip ingezet in verschillende expedities.
De meest in het oog springende is wel zijn ‘Odyssey of a Sea Turtle’, toen hij in 200 dagen samen met zijn vriendin een reis ondernam over de Atlantische Oceaan. Door een van te voren uitgestippeld traject te varen ontstond in het kielzog ‘de grootste tekening van een zeeschildpad ooit’.

Een kunstwerk zo groot als een continent.

Het menu gedurende de reis zal eenvoudig, doch voedzaam zijn. Naast voldoende blikvoer gaan er voornamelijk noten en gedroogd haver mee aan boord, maar ook worden er aan boord spruitjes gekweekt.

‘Het gaat mij niet eens zozeer om het zeilen’, verklaarde Stowe onlangs. ‘Het gaat meer om het gevoel dat ik iemand ben die het vaste land gaat verlaten voor een langere periode dan ooit een mens tevoren. Voor mij is zeilen meer dan zo snel mogelijk van A naar B varen met een boot. Het is een conceptuele vorm van tijd overbruggen, als tegengif tegen de moderne, gehaaste maatschappij waarin wij leven.’

Kijk voor meer informatie over dit bijzondere avontuur op: www.1000days.net

Last modified: 4 september 2007
Sluiten