Advertentie

Aan boord, Navigatie

Omzeil de risico’s – KNRM brengt kaart uit met vaste vastlopers

Vastlopers, weersomslag en vaarfouten: hier gaat het vaak mis.

11:00

Vastlopen op het Vrouwenzand, verrast worden door de wind op het IJsselmeer of onhandig droogvallen in de Biesbosch: het overkomt ieder jaar weer honderden watersporters. De KNRM heeft nu een kaart gelanceerd waarop te zien is waar het vaak misgaat. Handig voor onderweg – of beter nog: vóór je vertrekt.

Advertentie

Of je nu een doorgewinterde zeiler bent of net begint aan je eerste vakantietochtje over het IJsselmeer: de kans bestaat dat je onbedoeld vastloopt. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) weet daar alles van. Jaarlijks rukken hun vrijwilligers honderden keren uit voor boten die op ondieptes zijn beland. Vooral in het Waddengebied, de Zeeuwse wateren, de Randmeren, de Biesbosch en het IJsselmeer zijn het bekende taferelen.

Klassiekers: Steile Bank en Vrouwenzand

Neem nou het IJsselmeer. Daar is het vooral bij de Steile Bank en het Vrouwenzand oppassen geblazen. Wat op de kaart een onschuldig stukje water lijkt, verandert in de praktijk ineens van twee meter diep naar een halve meter. Dat merk je dan wel – met een schok. Volgens Eric Rodenhuis, schipper bij KNRM Stellendam, gebeurt het maar al te vaak dat mensen de geul afsnijden of vertrouwen op oude kaarten: “Waarom zou je tien minuten willen besparen als je daar later een halve dag vast voor komt te liggen?”

Wad zonder genade

Ook op de Waddenzee zijn het meestal bekende plekken waar boten vastlopen: de Boontjes, De Bollen, Vlielanderbalg… Namen die in menig logboek terug te vinden zijn. “Het verandert daar snel,” zegt Boudewijn Stal van KNRM Schiermonnikoog. “En als je eenmaal droogligt terwijl het weer omslaat, kan het echt link worden.”

Verrassend: droogvallen in de Biesbosch

In de Biesbosch speelt weer een ander risico: het getij. Juist omdat je daar vaak in een luw hoekje voor anker gaat, vergeten mensen dat het water er zakt. En dan ligt je boot ineens droog aan de wal gekleefd. Anders dan op het Veerse Meer, kun je hier meestal nog zelf wat proberen: gewicht verplaatsen, duwen, keren. Maar doe dit liever niet op plekken waar scherpe oesters op de bodem liggen, zoals dus wél op datzelfde Veerse Meer.

Fonteinkruid als sluipmoordenaar

In de Randmeren is het niet de bodem die je in de problemen brengt, maar wat erop groeit. Fonteinkruid is de stille saboteur die schroeven laat vastlopen en koelwaterinlaten verstopt. Binnen de geul wordt gelukkig gemaaid, dus ook hier is het advies: blijf binnen de betonning.

Kaarten en lucht kijken

De KNRM benadrukt dat goed kaartgebruik en weerchecken cruciaal zijn. Ze zien nog te vaak mensen met een wegenkaart in de hand op het water. En bij slecht weer komt het gevaar van boven én van de zijkant: “Een bloemkoolwolk boven het land kan tientallen kilometers verderop voor windstoten zorgen, zonder dat er een druppel valt,” aldus de KNRM.

Hun drie belangrijkste tips bij naderend noodweer:

  • Kijk verder dan alleen de Buienradar-app;
  • Observeer de lucht, vooral groeiende stapelwolken;
  • Neem waarschuwingen van het KNMI serieus.

KNRM Helpt – ook bij voorbereiding

De KNRM hoopt met de hotspotkaart én hun eigen ‘KNRM Helpt’-app het aantal reddingsacties flink terug te dringen. In de app maak je vaarplannen, bekijk je waterkaarten, weerinformatie, en kun je in noodgevallen snel hulp inroepen.

Veilig uit, veilig thuis – daar draait het allemaal om. En met een klein beetje voorbereiding hoeft niemand deze zomer ongewild vast te lopen.

Advertentie
Last modified: 12 July 2025
Sluiten