In de haven van Køge, vlak onder Kopenhagen, liggen ze ogenschijnlijk rustig aan de steiger: ranke zeilboten met de rood-witte Deense vlag op het zeil. Maar wie beter kijkt, merkt het meteen op. Er staat niemand aan het roer, niemand die een lijn viert of een reef zet. Dit zijn geen gewone jachten, dit zijn Voyagers – autonome zeildrones, ingezet door het Deense leger.
Zeilend surveilleren
Vier van deze 10 meter lange onbemande vaartuigen, gebouwd door het Californische Saildrone, zijn sinds kort actief in Deense en NAVO-wateren. Hun missie: stil en duurzaam surveilleren op zee. Met sensoren, camera’s, radar en sonar aan boord houden ze een oogje in het zeil. Niet op de wind, maar op onderzeese kabels, verdachte scheepsbewegingen en andere maritieme risico’s.
Het zijn boten die maandenlang zelfstandig kunnen opereren. Ze zeilen op wind, draaien op zonne-energie en sturen continu data naar de wal. Geen bemanning nodig, wel een bak aan technologie.
Ogen op plekken waar niemand kijkt
Sinds de oorlog in Oekraïne nemen de spanningen op de Noord- en Oostzee toe. Denk aan de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding, beschadigde stroom- en datakabels, en verdachte ankersleepincidenten. Maar de zee is groot, en toezicht houden is duur. Daarom kiest NAVO voor een ‘gelaagde’ aanpak: een mix van schepen, satellieten, bodem-sensoren en nu dus ook: zeilende robots.
“Deze drones gaan naar plekken waar we eerder geen ogen en oren hadden,” zegt Saildrone-oprichter Richard Jenkins. En dat lijkt geen overbodige luxe.
Last modified: 11 July 2025