Staat Scandinavië voor deze zomer op je verlanglijst? Afmeren aan rotsen hoort er dan bij. Hoe pak je dit nu slim aan? Met deze tips en adviezen, die je vindt in Zeilen editie 06/2025, van Wouter Kruijt krijg je het vanzelf onder de knie.
In Noorwegen is de natuur overweldigend. Onze favoriete plekken, waar we niet op uitgekeken raken, zijn de scheren aan de zuidoostkust – ook wel bekend als de Noorse rivièra – en de fjorden aan de westkust. Hier vind je redelijk wat haventjes waar je voor een nette prijs kunt liggen – een verademing na Engeland – en waar je goedkoper dan in Nederland diesel tankt. Als je er dan ook nog eens aan hebt gedacht om thuis voor vertrek bier en wijn in te slaan, vier je hier fantastisch vakantie met een bescheiden budget.
Natuurlijk zijn er genoeg prachtige baaitjes waar je voor anker kunt gaan. Zeker leuk, maar voor de beste Scandinavië-ervaring laat je de bijboot op het voordek liggen en ontdek je de charme van het ankeren on the rocks. Dat vergt enige oefening, maar het is absoluut de moeite waard.
Zo ga je te werk: zoek op de kaart een mooi plekje met beschutting voor wind. Check of de rotsoever voldoende steil is en leg vast, met je anker achter en de neus aan de rotsen. Of zoals wij roepen aan boord: boom voor, anker achter.
Meer ingrediënten voor een onvergetelijke tijd zijn niet nodig. Zeker als je met de bijl, die je uiteraard hebt meegenomen, wat sprokkelhout klein hakt om een vuurtje te stoken. Daar houden de Noren ook van, dus vuurplekken zat. Padvinderssfeer!
Oriënteren
Hoe vind je de beste ankerplek? Bepaal als eerste waar je ongeveer naartoe wilt varen en hoe ver dat is. Liefst kom je ruim vóór het einde van de middag aan op de gewenste plek. Mocht de plek dan tegenvallen, heb je nog reservetijd om een nieuwe locatie te zoeken. Daarbij: hoe hoger de zon aan de hemel, hoe makkelijker je door het water naar de bodem kijkt, om te zien hoe de rotsen lopen.
Kijk naar de heersende wind en de weersverwachting. Zoek op de kaart naar een beschutte plek, bijvoorbeeld met Navionics op de kaartplotter of tablet. Liever kies je niet voor open water omdat daar windgolven kunnen ontstaan. Over het algemeen geldt: hoe meer naar open zee, hoe minder bomen en minder beschutting, en hoe groter het risico op het doorzetten van swell (en dat wil je niet). Andersom geldt dus: hoe meer landinwaarts, hoe meer bomen en hoger de rotsen, dus hoe meer beschutting en minder golven. Zoek de eerste keer een goed beschutte plek met rustig weer; gebruik eventueel Google Earth om verder in te zoomen op de beoogde plek.
Zeilen 06/2025
Wil je de rest van dit verhaal lezen? Bestel nu een digitaal jaarabonnement op Zeilen, dan heb je direct toegang tot dit artikel en vind je in ons digitale archief nog veel meer. Bestel hier.
Óf bestel een jaarabonnement 12x Zeilen+ digitaal lezen, dan krijg je maandelijks ons magazine thuisbezorgd én heb je met onze app altijd en overal de kennis van Zeilen tot je beschikking. Bestel hier.
Omslagfoto en foto: © Wouter Kruijt
Tekst: Wouter Kruijt
Ook single handed is dit te doen. Daarbij vind ik het prettig om, zodra het anker houdt, spanning op de lijn te houden. Motor stationair vooruit en rustig de lijn vieren tot je vlakbij de rots bent. Vastleggen en naar voren lopen.
Kijk uit voor verzwikken bij het afstappen!