De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is al 200 jaar het baken van hoop voor iedereen in nood op zee. De ANWB heeft tijdens het jubileumjaar van de KNRM 10 wandel- en fietsroutes uitgestippeld, die je meenemen langs de geschiedenis van noordwesterstormen, schipbreuken en heldhaftige reddingsacties. Trek je wandelschoenen aan of stap op de (vouw)fiets en ontdek zelf de heroïsche reddingverhalen.
6 wandelroutes:
Redders op zee-route Den Helder (11 km)
Start je avontuur in de stad waar de KNRM haar oorsprong vond. Deze route neemt je van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers naar Huisduinen, de plek waar een tragische reddingspoging de oprichting van de KNRM inspireerde. Prachtige uitzichten over de zee en herdenkingsplekken maken dit een route vol historische betekenis.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Egmond aan Zee (5 km)
Van het moderne reddingstation in Egmond aan Zee tot de traditionele roeiredders van vroeger: deze route brengt je langs de plek waar verleden en heden samenkomen. Geniet van het uitzicht over de zee en ontdek het beeld van Jaepie-Jaepie, de beroemdste redder uit Egmond.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Hoek van Holland (9 km)
Langs de Nieuwe Waterweg en het strand van Hoek van Holland wandel je in de voetsporen van redders die honderden levens hebben gered. Klim naar de oude vuurtoren voor een spectaculair uitzicht over zee.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Veere (9 km)
Deze route combineert cultuur en natuur en voert je door het rustige Veerse Kreekgebied en het levendige stadje Veere. Terwijl je langs de dijk wandelt, besef je hoe snel de rustige wateren soms kunnen omslaan…
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Terschelling (16 km)
Twee van de drukste KNRM-stations in Nederland vind je op waddeneiland Terschelling. Dit pad leidt je langs duinen, het Groene Strand, stuifduinen en de zee. Elke stap vertelt een verhaal van reddingsacties en mysterieuze scheepswrakken.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Schiermonnikoog (16,5 km)
Verken de ruige zeeën rondom Schiermonnikoog, waar twee vuurtorens de redders al eeuwenlang de weg wijzen. Deze route brengt je langs de waddenkust, over de duinen en langs een oude drenkelingenbegraafplaats.
Ga hier naar de route.
4 fietsroutes:
Redders op zee-route Texel (45 km)
Texel staat bekend om zijn gevaarlijke wateren. Deze fietstocht, langs de drie reddingstations van het eiland, brengt je naar de plekken van legendarische reddingen en historische wrakken. Het is een unieke kans om de strijd van de redders van dichtbij te ervaren.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Vlieland (29 km)
Op Vlieland zorgen de zandstranden en gevaarlijke wateren voor genoeg actie voor de KNRM. Fiets langs de Vliehors en het Stortemelk, plekken die door de eeuwen heen talloze schepen in de problemen brachten. Deze route neemt je mee langs oude reddingbootschuren en monumenten voor drenkelingen.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Ameland (30 km)
Ameland kreeg al vroeg een eigen reddingstation en dat was geen overbodige luxe als je de wrakkenkaart erop naslaat… Tijdens deze route volg je de Waddendijk van Nes naar Hollum en krijg je de kans om historische reddingsschepen te bewonderen en misschien zelfs een reddingbootdemonstratie met paarden bij te wonen.
Ga hier naar de route.
Redders op zee-route Neeltje Jans (40,5 km)
Stap op de fiets voor een avontuur langs de iconische Oosterscheldekering. Begin je tocht in de jachthaven van Burghsluis en fiets naar het KNRM-reddingstation op het voormalige werkeiland Neeltje Jans. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten, duinbossen, mysterieuze verdronken dorpen en uitkijktorens.
Ga hier naar de route.
Ga jij binnenkort, vanaf de boot of vanaf huis, door de historie van de KNRM wandelen of fietsen?
Omslagfoto: © Roel Ovinge
Last modified: 1 May 2025