Zeemanschap

Nu in Zeilen: ‘Als mensen blijven leren, is geen zee te hoog’

12:00

In het leven van Christophe Meijer (47), zeilschooleigenaar en rederijdirecteur van Masterskip, staat leren zeilen centraal. Hij laat zijn bemanning en instructeurs met opzet ‘onschadelijke’ fouten maken. “Je leert het meest als je hebt ervaren dat iets niet werkt op een bepaalde manier.”

“Als ik op onze zeilschool aan de kinderen vraag wat goed zeemanschap is, beginnen ze onmiddellijk een liedje te zingen,” vertelt Christophe Meijer, mede-eigenaar van Pean in Nes, bij Akkrum. “De eerste regels luiden als volgt: ‘Goed, goed zeemanschap, stuurboordwal heeft altijd voorrang, klein, klein wijkt voor groot.’ Goed zeemanschap betekent in dit lied: de voorrangsregels op het water kennen en respecteren. “Het gaat erom dat kinderen leren dat ze te allen tijde een aanvaring met een andere boot moeten voorkomen en dat ze weten dat stuurboord voor bakboord wijkt.” Maar goed zeemanschap is volgens Meijer meer dan dat: “Het betekent ook: de keuze voor een vaargebied laten afhangen van de capaciteiten van de bemanning en het schip.”
Meijer is behalve zeilschooleigenaar ook directeur van Masterskip, de rederij die Wylde Swan in de vaart heeft. Dit tallship vaart een groot deel van het jaar met middelbare scholieren de wereld rond, onder begeleiding van elf man aan bemanning en een kapitein. “De route die we varen en de windkracht die we aankunnen, hangt af van hoe sterk het team is. Stel, we naderen de haven van Sint Maarten met een ervaren bemanning, dan kunnen we zeggen: ‘We varen onder zeil de baai in, laten op het laatste moment de breefok zakken en laten dan het anker vallen.’”
Is de bemanning minder ervaren, dan zou Meijer ervoor kiezen de zeilen te strijken, ruim voordat het schip de baai binnenvaart, op de motor verder te varen en dan voor anker te gaan.

Geen zee te hoog

Om een goede keuze te kunnen maken moet Meijer eerst een inschatting maken van het niveau van de afzonderlijke bemanningsleden. Dat doet hij met een observatierondje, net als op de zeilschool. “Ik vraag dan bijvoorbeeld: strijk jij het voorzeil even? Als iemand dan aan het verkeerde val trekt, weet ik dat hij misschien minder ervaren is dan leek uit zijn cv. Als iemand bij het hijsen de leiding neemt en met zijn armen over elkaar staat te kijken, weet ik dat hij kan zeilen en ook nog eens leidinggevende capaciteiten heeft.”

Zeilen 09/2021

Ben je benieuwd naar de rest van het verhaal? Wanneer is op termijn geen zee te hoog? Waarom is een cultuur waarin mensen altijd een beetje tegen hun grenzen aan zitten goed? Wanneer roest volgens Meijer het wiel vast? Waar was het voor hem een fanatische speeltuin? En wat is de basis van een goede verstandhouding aan boord of op de wal? Je leest het allemaal in Zeilen09/2021! Koop het nummer hier online in de webshop of lees (het artikel in) Zeilen hierdigitaal. De editie is ook tot en met woensdag 22 september verkrijgbaar in de winkel. En wil je vanaf nu elke maand dit soort verhalen lezen? Word dan hier abonnee.

Omslagfoto en foto: Privéarchief Christophe Meijer
Tekst: Floortje Gunst

Last modified: 15 september 2021
Sluiten