Promo

Ingebouwde waarschuwing

12:00

Roodgloeiend tot een harp gesmeed.

Voor het zeilen eerst even langs de smederij om wat nieuwe harpjes te halen? Als je een harp zoekt voor een zwaarbelaste of essentiële toepassing, doe je eigenlijk niet anders. Het glimmend gepolijste rvs van de Franse firma Wichard is namelijk altijd gesmeed voor een zo sterk mogelijk eindresultaat.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met:

Wichard Products - Wichard America

Het Franse bedrijf Wichard maakt al meer dan honderd jaar haken, harpen en andere sluitingen die zware lasten aan moeten kunnen; tot de jaren zestig vooral voor industriële toepassingen, later ook voor de scheepvaart en zeiljachten. Alle producten van Wichard zijn gesmeed en de materialen zijn afkomstig van Europese bronnen en fabrieken, waardoor de kwaliteit telkens kan worden gewaarborgd.

Het productieproces

Het productieproces begint met rvs staven van 316L of 630 (rvs van 630-kwaliteit wordt ook wel HR of 17.4 ph genoemd). Rvs 316L heeft een hoge tolerantie voor corrosie en producten van 630 zijn nóg sterker dan normaal rvs. Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruikgemaakt van Duplex rvs, dat de beste eigenschappen van 316L en 630 combineert. Belangrijk om te weten: de 630-materialen, die zijn gemarkeerd met ‘HR’, zijn niet geschikt voor toepassingen onder water. Nadat de staven zijn gecontroleerd op chemische legering en kwaliteit, wordt het metaal verwarmd tot de juiste temperatuur om te smeden. Een gigantische – hydraulische – hamer slaat het zachte metaal vervolgens in de nieuwe vorm.

Wichard werkt nautische producten vervolgens af in hoogglans. Dit ziet er niet alleen goed uit, maar biedt ook een betere tolerantie voor corrosie. Mocht er toch corrosie op het oppervlak verschijnen, dan kan dit eenvoudig verwijderd worden met Wichinox-pasta. Dat reinigt het metaal en zorgt voor nieuwe passieve laag op het metaal die tegen corrosie beschermt en voor een langere levensduur en een smetteloos uiterlijk zorgt.

Het productieproces in stappen; van ruw rvs naar gepolijste haak.

‘Vezels’

Een gesmede schakel of harp heeft een grotere breeksterkte dan gegoten objecten van hetzelfde ontwerp, omdat het proces voor een netjes opgelijnde materiaalstructuur zorgt. De ‘vezels’ in het metaal zijn geordend, waardoor het voorwerp niet alleen sterker is, maar ook elastische eigenschappen heeft. Gegoten objecten hebben een verbroken structuur in de bochten, waardoor sommige delen zwakker zullen zijn. Daarnaast is er kans dat tijdens het gieten kleine belletjes ingesloten raken, die een zwakke schakel vormen in het product. Als laatste en tevens belangrijkste voordeel aan smeden; is de belasting toch te hoog, dan vervormd een gesmeed product vóórdat het breekt. In tegenstelling tot een gegoten product, dat bij overbelasting breekt zonder waarschuwing.

De dwarsdoorsnede laat de ‘vezels’ zien binnen deze harp.

Belasting

Het mooie aan gesmede rvs sluitingen is dat het bij overbelasting niet meteen breekt, maar eerst uitrekt. Wichard adviseert haar producten te gebruiken tot maximaal 80 procent van de aangegeven veilige werkbelasting. Als een product toch zwaardere lasten te voortduren krijgt, zal het product vervormen. Als je een vervormde sluiting ziet, weet je dus meteen dat je het product onmiddellijk moet vervangen voor een zwaardere sluiting.

Tips

Hoe houdt je je Wichard-rvs netjes? Ook rvs kan immers roesten (het is roestvast staal, geen roestvrij staal) als de oppervlaktelaag beschadigd raakt.

  • vermijd roestig gereedschap van normaal staal zoals tangen en schroevendraaiers;
  • spoel de boot en beslag met zoet water af na een zeiltrip op zout water;
  • gebruik met HR gemarkeerde materialen niet voor toepassingen onder water;
  • toch corrosie? Gebruik Wichinox-pasta om de oppervlaktelaag te herstellen.
Wichard AquaTerra

Niet alleen voor harpsluitingen.

Niet alleen harpen

Wichard maakt niet alleen sluitingen in allerlei soorten en maten, maar ook andere maritieme accessoires, zoals stagspanners. De topmodellen zijn voorzien van een ratel, waardoor het verstellen van een stag kinderspel wordt. Tevens kun je ook bij Wichard terecht op het gebied van persoonlijke veiligheid, bijvoorbeeld voor lifelines – met handige Wichard-haken – of voor looplijnen. Dingen vastmaken kan met Wichard uitstekend, maar ook als je iets los wilt maken kan dat; met een simpele harpsleutel, of met een vlijmscherp rvs mes.

De camera van deze astronaut is veilig door een Wichard 2480-sluiting

Wichard levert ook materialen voor industriële en professionele toepassingen waar veiligheidseisen meer dan eens strenger zijn dan voor de pleziervaart. In de klimsport, bij het parachutespringen of in de ruimtevaart wordt ook gebruik gemaakt van Wichard.

Meer informatie? Kijk op www.wichard.com Wichard is verkrijgbaar bij alle watersportwinkels en wordt in Nederland geïmporteerd door On Deck.

Tags: , , Last modified: 18 november 2021
Sluiten