Nieuws

WK Cascais update: ‘The wind is calling’

"Op baan vijf staat veertig knopen wind", was maandagochtend de mededeling bij de persbriefing. De mediatent maakte opstijgende bewegingen. Om van het oordovende geklapper van het doek maar te zwijgen. 'The wind is calling', luidt het motto van het WK Olympische Klassen. Nou, dat deed hij vandaag.

13:15

Camille Parrain“Op baan vijf staat veertig knopen wind”, was maandagochtend de mededeling bij de persbriefing. De mediatent maakte opstijgende bewegingen. Om van het oordovende geklapper van het doek maar te zwijgen. ‘The wind is calling’, luidt het motto van het WK Olympische Klassen. Nou, dat deed hij vandaag. Pim Nieuwenhuis voelde de zenuwen door zijn lichaam gaan: “Het waait en dan kunnen we goud winnen.” Helaas mocht dat niet zo zijn. Het racecomité stelde tevergeefs de medal races in de Star en Tornado zo lang mogelijk uit. Toen het rond 19.00 uur even wat rustiger werd, werden de Stars naar buiten gestuurd. De helikopter ging de lucht in en de toeschouwers verzamelden zich op de pier. Ze kregen een show te zien, maar niet eentje die om medailles ging. De wind kwam in volle kracht terug, waardoor de mannen een strijd leverden om de boel heel te houden.


Belgen grootste verrassing
Daarmee werden de wereldkampioenschappen in de Star en Tornado als een kaarsje uitgeblazen. De eerste Nederlandse medaille was een feit. Booth: “Ik had graag nog voor die laatste punten willen strijden, maar ik ben toch blij dat we op het podium staan.” Het werd brons, achter de op dit moment grootste verrassing van het evenement Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid (BEL). Het goud ging net als in 2005 naar de Spanjaarden Fernando Echavarri en Anton Paz. Godefroid met de zilveren plak om zijn nek: “Het was een moeilijke dag met al dat wachten. Je verstand blijft maar doorwerken. Toen het ernaar uitzag dat we zouden gaan varen, wilden we ook gaan. Dan gebeurt dat toch weer niet en onze eerste reactie was: ‘Super, we zijn tweede.’ In tweede instantie vonden we het toch wel jammer. We hadden het graag willen uitvechten. Het was moeilijk geweest om onze tweede plaats vast te houden, maar we hadden willen proberen voor goud te gaan.” De van origine Nederlandse Brouwer heeft sinds kort de Belgische nationaliteit. Zij stond uiteraard te glunderen: “Dit is helemaal te gek. Ik kan mezelf hoge doelen stellen. Ik heb gezegd dat ik ooit in de topdrie bij een WK wilde eindigen, maar ik had niet gedacht dat we dit al zo snel zouden halen.”


Bij de Star flikte tweevoudig olympisch kampioen en achtvoudig wereldkampioen Laser, Robert Scheidt (BRA), het gewoon opnieuw. Hij stapte over naar de ‘Koningsklasse’ omdat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. Kennelijk is die ook niet moeilijk genoeg, want het Braziliaanse supertalent haalt samen met Bruno Prada goud. Xavier Rohart en Pascal Rambeau (FRA) kregen de zilveren medailles omgehangen. Het brons was voor Iain Percy en Andrew Simpson (GBR).



Talenten en Toppers
Vier jaar geleden in Cadiz waren drie Finn-zeilers nog gebundeld in een groep die werd begeleid door Rob Sepers. Nu doen er zes Nederlanders mee, waarvan alleen Pieter Jan Postma tot de kernploeg behoort. De rest deelt het seizoen naar eigen inzicht in. Tijd om eens aan de bondscoach Jaap Zielhuis te vragen hoe het met de talentontwikkeling zit. Zielhuis licht toe: “We gebruiken de Laser en 470 als opleidingsklassen. De velden zijn groot, de boten niet al te ingewikkeld, dus kunnen ze het spelletje van de wind en de vloot goed leren. Daarna kunnen ze doorstromen naar andere klassen, zoals de Finn.” Volgens Zielhuis is het opleidingstraject in de Yngling een apart verhaal: “Er zijn veel zeilers rond de twintig jaar die niet in de Optimist zijn begonnen, maar toch meer willen en niet weten hoe ze verder komen. Die meiden passen mooi in het Yngling-project. Zo is de huidige kernploeg tot stand gekomen. Zij hebben die stappen genomen en zijn op het topniveau gekomen.”


Topprestaties
Van de gehele nationale kernploeg worden in Cascais ook topprestaties verwacht. Zielhuis: “Voor hen geldt dat het doel is om op EK’s, WK’s en Olympische Spelen medailles te halen. Dat is natuurlijk moeilijk, maar we zijn niet echt tevreden als ze tussen plaats zes en twaalf varen. We gaan voor meer.” Halverwege het WK Olympische Klassen lijkt de kernploeg die verwachting waar te gaan maken. De eerste medaille is binnen. Al is die door een team buiten de nationale selectie behaald.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten