Hoofdcategorie op reis

De Toerzeilers Vertrekkersdag in 7 Lessen

08:02

Veel zeilers dromen ervan om een reis rond de wereld maken op eigen kiel. Afgelopen zaterdag, tijdens de vertrekkersdag van de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers, kwamen tientallen aanstaande ‘vertrekkers’ bijeen voor workshops, tips en tricks en het ontmoeten van gelijkgestemden. Suzanne Legtenberg, van zeilboot Yndeleau vatte de dag samen in 7 geleerde lessen. Inclusief handige medische paklijst van de KNRM/RMD.

“Ik verloor bijna m’n been. Het begon met een klein sneetje in m’n voet, en voordat ik het wist moest ik onder het mes.” De zaal hangt aan de lippen van zeiler Co Zwetsloot tijdens de Vertrekkersdag 2018 in Eemnes. “Spoel nooit een wondje uit met zeewater, want dat zit vol bacteriën”. Deze tip staat in mijn geheugen gegrift. Jurre en ik en onze Yndeleau, een Van de Stadt 44, vertrekken komend jaar voor onbepaalde tijd. Jurre is het zeilen met de paplepel ingegoten, voor mij is er nog heel wat te leren. We bezochten de Vertrekkersdag om ons zo goed mogelijk voor te bereiden op onze grote reis. De volgende 7 lessen gaan zeker helpen bij de voorbereiding!

1. Windvaan; echt een must-have

Dit willen we eigenlijk niet horen. Nóg een flinke kostenpost. Maar we kunnen er niet omheen: ie-de-reen raadt een windvaan aan. Waarom? Jesse de Metz van Zeilboot Bojangles waarschuwt dat 1 op de 5 stuurpiloten uitvalt. Een automatische piloot vreet veel stroom, en dat is een kostbaar goed aan boord. Tot slot: met een windvaan heb je een reserve-roer aan boord.

2. Medisch telefonisch advies over de hele wereld – gratis!

Echt?! Dat vraag je je misschien af als je deze les leest. Tenzij je de KNRM al kent, natuurlijk. Deze fantastische organisatie is over de gehele wereld te bereiken voor medisch advies onder de naam Radio Medisch Dienst (RMD). Wat een fijn gevoel dat je gewoon in het Nederlands, volgens Nederlandse kwaliteitsnormen, advies kunt krijgen over wat je in een bepaalde situatie moet doen. Hersenschuddingen, blinde darmen en steenpuisten (ja, iew): wij zijn voorbereid.

3. Onderwijs aan boord is haalbaar (zelfs beter dan normale school…?)

Wij hebben nog geen kinderen, dus het is ‘just the two of us’. Een wereldreis met kids, dat lijkt me toch best een opgave. Ik heb veel respect voor ouders die samen met hun kroost de boot instappen. Gelukkig lijken veel dingen mee te vallen: kids hebben veel baat bij het strikte ritme dat komt kijken bij een oversteek. Onderwijs blijkt ook geen struikelblok. Zeilboot Agape vertelt dat hun kids in 2,5 uur per dag de normale lesstof beter onder de knie kregen dan op school, mede omdat juf Mama geen genoegen nam met het ‘bijna snappen’ van iets. Inspirerend! Mocht het ons gegeven zijn, dan weten we in elk geval dat wij ons nageslacht ook prima aan boord kunnen onderwijzen.

4. Medische voorbereiding goed te overzien

Opgelucht – zo verliet ik de zaal na de workshop van Lucas Viruly, arts ‘met natte voeten’ bij de RMD. Ik had net mijn eerste hechting gezet; dit komt wel goed! Zonder dollen: ik was vooral opgelucht dat het medische stuk zo behapbaar blijkt. Met een fantastische medicijnlijst (hier te downloaden) en veel aanmoediging om ‘vooral niet te gek te doen’ voel ik me gesterkt. Er komen echt niet zo heel veel gekke dingen voor, slecht 106 gevallen in 10 jaar in de plezierjacht. Dat valt mee toch? Aan wal loop je ook niet in 10 sloten tegelijkertijd. En die tourniquet, die heb je echt niet nodig. Gewoon je duim in die wond. En anders pak je gewoon een lijn!

5. Bloggen en vloggen: gewoon doen

“Dat nemen ze je nooit meer af”. Een advies in de vorm van een boek van Ben Rutte. Deze geweldige schrijver, tevens hoofdredacteur van Zeilen, zou een tweede carrière als motivator kunnen beginnen. We raken geïnspireerd om onze schaamte aan de kant te zetten en onze avonturen te delen met de buitenwereld in de vorm van een blog of vlog. Schrijf in de actieve tijd, focus op zintuiglijke ervaringen en laat de chronologie varen. En oh ja, die ‘dode kat’, die hebben we echt nodig, aldus Riemer Witteveen, video expert van Zeilen. Dat pluizige omhulsel voor op je microfoon zorgt ervoor dat de wind niet alle stemmen vervaagt als je een video opneemt.

6. SSB: ja of nee

Jurre kijkt me verward aan. “Ik dacht dat we geen SSB hoefden aan te schaffen, maar nu weet ik het niet meer hoor…”. Erik Slim van Zeilboot Gabber vertelt dat SSB-radio toch wel erg handig is, onder andere voor weerberichten en het opzetten van een ‘netje’ waarmee zeilers onderling contact houden tijdens de overtocht. Wij twijfelen dus. Het zou weer een extra dure en omvangrijke klus op onze toch al vrij lange to-do lijst.

7. Wondjes en vliegen: wees voorzichtig

Ja, daar begonnen we mee, en deze tip kan zeker niet ontbreken. De laatste les: ontsmet wondjes altijd goed. Zeewater is zout, en lijkt daardoor ontsmettend te werken, maar schijn bedriegt, en zeker in het buitenland waar water vaak meer vervuild is. Ontsmet altijd goed, en dus niet met zeewater. Ga je aan land op een tropische bestemming? Dek dan wondjes goed af, zodat vliegen niet de kans krijgen om op je wondje te gaan zitten en daar bacteriën over te dragen. Dank voor de goede tips, Co!

Veel dank aan Toerzeilers en Zeilen voor het organiseren van deze leerzame dag. Met een wijntje in m’n hand, deze lessen samenvattend, besef ik me hoe waardevol het delen van kennis is onder avonturiers die een soortgelijk doel nastreven. We kijken uit naar de Vertrekkersdag van Zeilen in maart 2019.

Wil je op de hoogte blijven van de avonturen van Zeilboot Yndeleau? Volg hen via Facebook of op Instagram.

Tags: Last modified: 23 maart 2021
Sluiten