Nieuws

Van den Heede: voorsprong op recordschema

Ver weg in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan, op 51 graden zuid, zwoegt een eenzame zeiler: Fransman Jean Luc van den Heede. Hij is bezig aan een rondje aardbol, van oost naar west.

08:40

(Foto: www.vdh.fr)
De recordpoging van de Fransman dreigt in de schaduw te komen van alle andere activiteiten in de zeilsport. In Auckland is alle aandacht gericht op komende confrontatie tussen Oracle en OneWorld. In Frankrijk en Engeland zijn respectievelijk Olivier de Kersauson en Ellen MacArthur druk met voorbereidingen op de Jules Verne Trophy. De deelnemers aan de Around Alone zijn sinds zaterdag bezig aan de zware etappe van Zuid-Afrika naar Nieuw-Zeeland.

Van den Heede zeilt momenteel op 51 graden zuid, in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan. De 57-jarige veteraan is bezig aan een non-stop wereldomzeiling van oost naar west. En dat betekent: een tegenwindse en tegenstroomse koers. Van den Heede vertrok op begin november vanuit Brest met zijn 26 meter lange Adrien. Na vijfendertig dagen rondde hij de punt van Zuid-Amerika. Hij had op dat moment een voorsprong van drie dagen opgebouwd op het recordschema van Philippe Monnet. Zijn landgenoot die de tocht in 151 dagen volbracht en daarmee het record in handen heeft. Op dit moment ligt Van den Heede zeven dagen voor op Monnets schema. “Ik heb de wind pal op de neus,” meldde de Fransman vanaf boord, ” en moet minstens 45 graden van mijn ideale koers afwijken. Ik zeil dan wel 200 mijl per dag, maar de werkelijke voortgang is daardoor slechts de helft.”

De Brit Chay Blyth was de eerste zeiler die het oost-west rondje uitzeilde. In 1971 had hij 292 dagen nodig. Mike Golding viel in 1994 dat record met succes aan en stelde het flink scherper: 167 dagen. Vervolgens haalde Monnet daar 16 dagen vanaf. Van den Heede ondernam vorig jaar ook al een poging, maar moest die staken wegens schade aan zijn boot.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten