Nieuws

Snelste Ronde om Noord-Holland ooit

Tot grote verrassing van de organisatie verliep de zevende Ronde om Noord-Holland sneller dan ooit. 's Nachts om 1.54 uur kwam de eerste boot, de Falcone, al over de finish bij IJmuiden. De rest volgde al snel. De laatste schepen finishten rond 14.00 uur, ruim voor de tijdslimiet in IJmuiden. In totaal deden er 195 schepen mee.

11:53


Op vrijdagochtend 20 juni om 10.00 uur startten bij Muiden de eerste schepen voor een tocht die in de vorige jaren meestal zwaar, lang en heftig was. Vorig jaar nog waren er enorm veel uitvallers. Een combinatie van urenlang oponthoud bij de Houtribsluizen in Lelystad, daardoor tegenstroom op de Wadden- en Noordzee en een wind aantrekkend tot kracht 6, was meer dan de helft van de deelnemers te veel. Zij bleven liggen in diverse havens op het Wad.


Hoewel het nu ook zwaar was vanwege de sterke westen- en later noordwestenwind, verliep de tocht voor iedereen snel. Volgens de organisatie zijn ook bijna alle schepen gefinisht. Om iedereen de kans te gunnen nog met daglicht op het Wad te komen werd er dit jaar vroeger gestart. Dit jaar ging de tocht voor het eerst over Enkhuizen, door het nieuwe naviduct. Door de drukte hadden de sluiswachters hun handen vol om iedereen door de sluizen te loodsen. Daarna gingen de schepen naar Kornwerderzand. Ondanks de straffe wind, kracht 6 met uitschieters naar 7, gingen de meeste deelnemers door de sluis om hun tocht verder voort te zetten. Mede door de gunstige wind kwamen ze veel eerder bij deze sluis aan, waardoor ze het tij op de Waddenzee voor een groot deel mee hadden. De wind draaide naar het noordwesten en bleef krachtig. Zie voor uitslagen http://www.ysy.nl/.


 


 


 

Last modified: 4 september 2007
Sluiten