Nieuws

‘Safety first’ tijdens derde etappe Around Alone

Morgen beginnen de 12 deelnemers aan Around Alone aan een van de zwaarste etappes van hun wereldomzeiling: van Kaapstad naar Tauranga, in het noorden van Nieuw Zeeland. De organisatie neemt de gevaren serieus en nodigde iedereen uit voor een maritieme veiligheidstraining…

14:21

7125 Mijlen solozeilen over een van de meest beruchte oceanen ter wereld. Dat staat de 11 mannen en 1 vrouw te wachten als ze morgen vertrekken voor de 3e etappe van Around Alone. IJskoud water, stevige stormdepressies en geen kans op hulp van buitenaf zijn de kenmerken van dit traject. Om nog maar te zwijgen over slaapgebrek, uitputting en eenzaamheid. Zeilers die in dit deel van de wereld in de problemen kwamen overleefden het vaak niet, of werden op heroïsche wijze nipt door andere zeilers gered.

Met dit in het achterhoofd nodigde de organisatie van het evenement alle zeilers uit voor een opfriscursus maritieme veiligheid. Na een ochtendlezing over onderkoeling werd er in een bassin geoefend met het omgaan met vlotten, vuurwerk en overlevingspakken. ‘Hoewel we natuurlijk al getraind zijn in dergelijke situaties, is het goed de kennis fris in je achterhoofd te hebben bij de start van deze etappe’, was de conclusie van Brad van Liew.

De Italiaan Simone Bianchetti is ook weer van de partij. Hij verloor zijn mast daags na de start in Torbay en moest een Franse haven aandoen voor reparaties. Met hulp van collega-deelnemers Bernard Stamm (hij leende zijn reservemast) en het team van Emma Richards Pindar (zij regelden vervoer), wist hij 10 dagen later toch weer naar Kaapstad te vertrekken. De race om de eerste plaats werd een race tegen de klok. Afgelopen dinsdag kwam hij aan, met nog 90 uur om uit te rusten en zijn schip klaar te maken voor de trip naar Nieuw Zeeland.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten