Sydney Hobart-vloot binnen

18:20

bemanning TP52 Balance wint

Bemanning Balance met eigenaar Paul Clitheroe in het midden.

De deelnemers aan de Rolex Sydney Hobart Yacht Race zijn binnen allemaal binnen. Met uitzondering van het jacht Myuna III, een Cavalier 37, dat vannacht binnenkomt. Het eerste jacht, Supermaxi Comanche kwam al na twee dagen over de finish. De race van Sydney, Australië, naar Hobart op Tasmanië, begon tweede kerstdag in zware omstandigheden. Al voor de nacht viel, moest titelverdediger Wild Oats XI opgeven wegens een gescheurd grootzeil. In totaal gaven 31 van de 108 deelnemers het op.

Spannend tot op het laatst

Wie de eerste plaats in het algemeen klassement zou behalen, bleef tot op het laatst ongewis. TP52 Balance van de Australiër Paul Clitheroe was na drie dagen en drie uur al binnen, maar kon op rating nog verliezen van de kleinste boot van de vloot, de Sparkman & Stephens 34 Quickpoint Azzurro van Shane Kearns. Op de laatste 30 mijl naar Hobart zakte de wind steeds verder in, waardoor de bootsnelheid terugliep en de bemanning van Balance opgelucht kon ademhalen. Quickpoint Azzurro werd uiteindelijk derde. Winnaar van de Myth of Malham Race en de Fastnet Race van dit jaar, Courrier du Leon, behaalde de tweede plaats.

TP52 Balance.

Clipper Race

De twaalf Clipper 70’s, die in hun race rond de wereld ook meedoen aan de Sydney Hobart Race, vormden hun eigen klasse. Da Nang Vietnam werd knap eerste. Vrouwelijke schipper Wendy Tuck wist haar bemanning voor het eerst sinds de start van de Clipper Round the World Yacht Race naar een etappeoverwinning te leiden. Visit Seattle, met aan boord Jan van de Laar (lees ook zijn blogs op Zeilen.nl), werd zesde.

Het enige Nederlandse jacht dat deelnam aan de wedstrijd was Swan 65 King’s Legend van Gijs van Liebergen. De bemanning kwam als 44e over de finish en werd daarmee zesde in zijn klasse.