Nieuws

Orkaan Ivan treft zeilers

In de afgelopen dagen trok de orkaan Ivan een verwoestend spoor door het zuidelijk deel van het Caraïbisch gebied. Ook zeilers werden getroffen. Langszaam komt de volle omvang van de schade naar buiten...

15:02

Het orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied is een grote zorg voor alle zeilers die daar rondvaren. Van eind mei tot begin december ligt het gebied geregeld in de baan tropische stormen en orkanen. De bovenwindse eilanden en de grote Antillen (Cuba, Haïti, Dominicaanse republiek) worden het meest getroffen. In het zuidelijk deel zijn tropische stormen echter een veel zeldzamer verschijnsel. Dat gebied bevindt zich normaal gesproken te dicht bij de evenaar om een tropisch windsysteem zijn benodigde rotatie te geven. Het is de reden dat de meeste jachten die het Caraïbisch gebied als hun vaargebied beschouwen, elk jaar een ‘orkaanvrije’ ligplaats in het zuiden zoeken. Populair zijn de jachthavens van Trinidad en Tobago, die op benedenwindse eilanden en aan de Venezolaanse kust.


Een hoogst enkele maal, statistisch niet vaker dan 1 keer per 10 jaar, neemt een tropische storm toch een zuidelijke route. Dit jaar, dat toch al herinnerd zal worden om zijn talrijke en krachtige orkanen, is een van die uitzonderingen. Een week geleden verscheen de negende orkaan van het seizoen voor het eerst op de satellietfoto’s. Al snel, bleek dat het systeem niet van plan was, om zoals gebruikelijk, af te buigen naar het noordwesten maar volhardde in een westelijke koers rond de 11e breedtegraad.


In de afgelopen dagen raasde orkaan Ivan dwars over de zuidelijke Caraïbische eilanden met een gemiddelde windsnelheid van 140 knopen. In de kern van het systeem is een luchtdruk gemeten van 919 HPa.


Het zwaarst getroffen werd Grenada. Luchtfoto’s van de Spice Island Marina toont een enorme stapel omgevallen jachten. Van de jachten die in Prickley Bay lagen geankerd is een groot aantal op de kust gelopen. Ook het charterbedrijf Moorings meldt grote verliezen op het eiland.


De grote jachtenconcentraties in Trinidad lijken grotendeels gespaard gebleven. Wel wordt veel schade gemeld aan jachten in het noordelijker gelegen Tobago. De ABC eilanden die aanvankelijk recht in het pad van de orkaan lagen, zijn grotendeels ontsnapt, toen Iwan op het laatste moment toch naar het noorden afboog. Vertrekkers in het Spaanse Water meldden op het hoogtepunt van de storm niet meer dan 40 knopen te hebben gemeten. Omdat in de zwaarst getroffen gebieden ook veel verbindingen zijn uitgevallen, zal de werkelijke omvang van de schade pas in de komende dagen duidelijk worden. Ondertussen trekt Ivan nog steeds een verwoestende spoor door het Caraïbisch gebied. Via Jamaica en Cuba wordt de orkaan over drie dagen aan de zuidkust van Florida verwacht.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten