Nieuws

Northern Cat Series: jaarprijs voor catzeilers

Twee noordelijke zeilverenigingen en een team enthousiastelingen hebben de Northern Cat Series in het leven geroepen, een jaarprijs voor catamaranzeilers. Het zijn drie races van een zeer verschillend karakter. Je moet een goede allround catzeiler zijn om die jaarprijs te winnen.

10:29


De Northern Cat Series bestaat uit de Harlingen-Terschelling-Harlingen Race (HTH) op zee, het Rondje Fluessen (binnenwater)‚ en een serie van vijf olympische manches op het Lauwersmeer. Alle wedstrijden zijn voor open catamarans en worden gezeild volgens de Texel Yardstick. Data: 17 mei HTH 40 mijl (zie verslag), www.hwsv-harlingen.nl. 30 augustus: Rondje Fluessen 16 mijl, www.geocities.com/fluessenregatta. 13 september Lauwersmeer Regatta, vijf manches, Catclub Oostmahorn, http://www.omaho.nl/.

Recordtjd
De kop is eraf, de HTH Race is afgelopen zaterdag 17 mei verzeild. 26 Catamarans startten in deze, door de Harlinger Watersport Vereniging georganiseerde race. Heen en terug naar Terschelling in één dag, ruim 41 mijl op zee. De zeilers moesten tussen enkele verplichte boeien door, verder waren ze vrij om die route te kiezen, waarbij optimaal van stroom en wind geprofiteerd werd. Het ging hard en er moest dan ook flink gebeuld worden. Kapseizen, boot overeind zetten en weer doorzeilen, het hoorde erbij. Op het Groene Strand van Terschelling werd een tussenstop gehouden.

Auke Wiersma en Nanneke Westerhuis uit Hegebeintum zeilden in de recordtijd van 3 uur en 8 minuten naar Terschelling en terug naar Harlingen. In de uitslag op handicap werden zij vijfde. Team Tummers/Smit uit Bergen (NH) won op handicap, met een Hobie Cat 16.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten