Nieuws

Mitch Booth eindelijk Nederlander

De lijst van deelnemers aan de pre-Olympics maakt een ding duidelijk: het Tornadoteam Mitch Booth/Herbert Dercksen mag voor Nederland uitkomen, dus heeft Australiër Mitch Booth de felbegeerde naturalisatie rond.

12:58

(Foto: EDS/Richard de Jonge)
De lijst van deelnemers aan de pre-Olympics maakt een ding duidelijk: het Tornadoteam Mitch Booth/Herbert Dercksen mag voor Nederland uitkomen, dus heeft Australiër Mitch Booth de felbegeerde naturalisatie rond.
 “Ja, dat klopt,” meldt bemanning Herbert Dercksen desgevraagd – Mitch zelf verblijft in het buitenland. “Op 26 juli heeft hij de bevestiging gekregen. Het maakt de weg vrij voor de selectie voor de Olympische Spelen. Let wel, selectie. Wie er naar de Spelen mag, moet nog worden bepaald.”


“Het heeft lang geduurd,” verzucht Mitch Booth opgelucht, “ik ben er zeker vijf, zes jaar mee bezig geweest.” Echt veel anders volet hij zich niet nu hij Nederlander is. “It’s not a big change to the system for me.”
Booth en Dercksen vormen een uiterst succesvol duo, niet alleen in de Tornado, maar ook in andere catklassen zoals de F18 en F20. De 40-jarige Booth is meervoudig wereldkampioen en won – voor Australië – in 1996 zilver op de Spelen in Savannah (Atlanta). Als reden voor zijn naturalisatie geeft hij op dat hij toch veel ‘business in Europe’ had. “Tot dusver hebben we Nederland overal kunnen vertegenwoordigen,” zegt Mitch Booth, “alleen voor de Spelen geldt de voorwaarde van Nederlanderschap. Dat ik naturalisatie zou aanvragen was een logische stap. Hadden we ons als team in Australië hadden gevestigd, dan hadden we voortdurend in het vliegtuig naar Europa gezeten, want daar is toch het grootste Olympische zeilcircuit.”
Herbert Dercksen licht toe: “We hebben in 1995 voor het eerst met elkaar gezeild – we trainden veel samen in Savannah – en besloten in 1998 een team te vormen. Je kan zeggen dat we elkaar gevonden hebben. Het komt niet zo vaak voor dat je iemand treft met wie je tot topprestaties kunt komen. We hebben besproken wat we zouden doen: ik Australiër worden of Mitch Nederlander. Aangezien er meer mogelijkheden in Europa zijn voor zowel zeilen als het zakelijke aspect, hebben we voor het laatste gekozen. Let trouwens op, de naturalisatie maakt de weg vrij voor de olympische selectie; wie er naar de Spelen mag, moet nog bepaald worden.” Zoals bekend is er nog een sterk Tornadoteam in de race voor Athene: Sven Karsenbarg en Micha Heemskerk.
 “We zeilen alles met twee of drie rompen,” grapt Dercksen, “na de Spelen willen we een trimaran-project opzetten, zoiets als de Belgacom. Mitch zeilt ook op de Playstation en Club Med, waar ook onze huidige coach Wil Howden uit Engeland op vaart. Zo komen dingen samen.”

Last modified: 4 september 2007
Sluiten