Nieuws

Henk Gemser stopt als Technisch Directeur bij KNWV

Henk Gemser stopt op 31 januari als technisch directeur van het KNWV. Het ontbreken van voldoende geld is daar de aanleiding voor. Er is een gat van 1,2 miljoen tot en met 2004 om het sportieve plan van aanpak uit te voeren. Bij zijn aantreden in mei 2001 presenteerde Gemser zijn plan en gaf toen al aan dat hij geen compromissen dulde.

15:50

“Ik kan afspraken niet nakomen,” meldt Gemser, “al het beschikbare geld moet nu geïnvesteerd in de medaillekandidaten, de arrivées, voor 2004. Dat betekent dat ik jong talent moet teleurstellen. Ik kan ze niet mee laten lopen ter voorbereiding op 2005-2008. Ik moet ze ervaring onthouden om groter te groeien. In plaats van 27 zeilers zijn er nu 16 uitgenodigd voor de kernploeg. Een voorbeeld: ik had afspraken met een coach voor de Laser voor 2003. Dat gaat niet door. Moet ik dan blijven zitten? Dat is niet geloofwaardig naar de Laser-zeilers toe.”
De TD klinkt hoorbaar teleurgesteld. Hij heeft de afgelopen periode alle mogelijke pogingen gedaan geld in te zamelen, onder meer met het materiaalfonds. Participanten konden met relatief kleine bijdragen daaraan meedoen. Gemser: “Het topzeilen is geen nationaal product. Men kijkt ernaar, men volgt het, maar er is onvoldoende steun. Dat is schraal.”
In de anderhalf jaar dat hij als TD werkzaam was heeft Gemser wel veel bereikt. Er zijn meer coaches aangesteld, gekoppeld aan klassen. Het zeilcentrum in Medemblik wordt verbeterd. Er is een selectiereglement voor 2004.

De geordende structuur en het plan van aanpak noemt Gemser dan ook als winst van de afgelopen periode. Hij blijft als adviseur beschikbaar voor de bond. Zijn taken worden overgenomen door de Topzeilmanager van het KNWV, Hessel Evertse.

Last modified: 7 september 2006
Sluiten