Nieuws

Henk de Velde onderweg naar Providenya

Henk de Velde is afgelopen zaterdag vertrokken vanuit Dutch Harbour naar Providenya in Rusland. Hij hoopt daar aanstaande vrijdag aan te komen. In Dutch Harbour ontving de Velde een visum voor drie maanden. Het lijkt er op dat zijn droom – het bevaren van de noordelijke doorvaart, boven Siberië langs – steeds dichterbij komt.

11:42


Op dit moment vaart De Velde in de Beringzee met wisselende weersomstandigheden. Elke dag meldt hij zijn positie aan de Russische autoriteiten en aan de Moscow Adventure Club, die als tussenpersoon voor De Velde optreedt. Via deze organisatie zal ook de verplichte ijsloods geleverd worden.
Dat hij een visum heeft gekregen, betekent nog niet dat De Velde de noordoost passage mag gaan varen. Daarvoor heeft hij nog toestemming nodig van de ANSR – Administration Northern Seaway Route – in Moskou nodig. Of hij die krijgt hangt af van de ijssituatie en de conditie van zijn boot. De Campina moet door de autoriteiten worden gecontroleerd en goedgekeurd. Op dit moment is de ijssituatie nog ongunstig. Het ijs trekt niet zo snel terug als verwacht. Maar de Russische zomer begint pas over een maand en Henk de Velde heeft goede hoop. Van Arved Fuchs die met zijn Dagmar Aen eveneens in Dutch Harbour lag en die vorig jaar de noordoost passage heeft voltooid, heeft De Velde gehoord dat op zijn vroegst waarschijnlijk pas in augustus de doorvaart ijsvrij is. Volgens Henk de Velde is dat nog ruim genoeg tijd om de doorvaart te voltooien. Pas op 1 oktober zal zijn Russische visum verlopen zijn.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten