Nieuws

Gelegenheidsteam Neeleman wint Regenboogtitel in voormalige Braassembar

Viervoudig Olympiër Mark Neeleman heeft afgelopen weekend op het Sneekermeer de Nederlandse titel in de Regenboogklasse gewonnen. Hij zeilde in de 74, de Regenboog van Frits Beck, waarvan de romp een aantal jaren geleden – voor een grootscheepse restauratie – nog dienst deed als bar bij wsv Braassemermeer. Neeleman zette een serie neer van 10-1-1-1-7-4-15-10/34 punten. Hij had daarmee 13 punten voorsprong op de nummer twee, Maurice Schonk (NED 18). Harmen Donker werd in de 92 derde. Het is Neelemans elfde Nederlandse titel, en zijn derde in de Regenboog.

11:47

Mark Neeleman
Het NK Regenboog was een uitstapje voor Neeleman. De Reeuwijker is immers met Peter van Niekerk bezig aan een olympische campagne in de Star. Wegens een lichte knieblessure van Van Niekerk lag het Starzeilen echter even stil.

Neeleman zeilde in Sneek met een gelegenheidsbemanning, Boudewijn Beck en Gerard van der Krogt. Neeleman: “We hadden nog nooit eerder met elkaar gevaren, maar het werkte evenwel perfect; een geolied team. Het begon donderdag (14 augustus) met een aardig windje. Helaas brak een oog van de gaffel waardoor het zeil naar voren schoof. We vielen terug van 5 naar 10 en waren blij dat we nog wisten te finishen.”

Hij vervolgt: “De 74 staat goed bekend. Het is wel een zware boot, je moet hem de ruimte geven, dat wil zeggen lange klappen maken, dan loopt hij wel. Zeker met meer wind. Dat zag je ook in race 2, 3 en 4: waarin we drie eentjes voeren. De laatste vier wedstrijden werden in licht weer gezeild en dat ging moeilijker.”

“De Regenboog is wel een beetje te vergelijken met de Star. Je moet een Boog neutraal trimmen, zodat hij neutraal op z’n roer ligt, dus niet loef- of lijgierig is. Bij de Star trim je met de bakstagen, in een Regenboog gebruik je het piekeval om de gaffel hoger of lager te stellen. Daarmee regel je het achterlijk. Ja, zo’n Regenboog is en blijft een prachtige boot om mee te varen.”

De laatste twee noteringen van team Neeleman (15 en 10) in het kampioenschap lijken op een terugval te duiden, maar zijn dat niet. Neeleman voer verdedigend en hield zijn naaste belagers in de gaten. Neeleman: “We hadden vanaf de derde of vierde race 14 punten voorsprong. Dan heb je het redelijk onder controle. Maar het blijft zeilen, hè. Het was zeker geen gelopen koers. In Race 7 hielden we Maurice Schonk in de gaten. In Race 8 hadden de 60 (Frans Sluijters) en de 92 (Harmen Donker) nog kansen.”

Doet het hem nog wat, opnieuw een Nederlandse titel?

Neeleman: “Jazeker, best veel. Het is hartstikke leuk. Kijk, je kan ook gemakkelijk afgaan en tiende worden of zo. Dat risico neem ik ook.”

Deze week hervatten Mark Neeleman en Peter van Niekerk de training in de Star. Eind augustus vertrekken ze naar het Portugese Cascais om vervolgens door te reizen naar Cadiz in Spanje voor de wereldkampioenschappen.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten