Nieuws

Challenge Mondial Assistance start zondag

Na de Grote Prijs van Lorient, twee weken geleden, start aanstaande zondag de tweede beproeving van het ORMA trimaran seizoen. Dit keer hoeven de 60-voets racemonsters niet beteugeld te worden op een korte 'upwind-downwind' baan, maar krijgen ze alle ruimte. De Challenge Mondial Assistance leidt de 12 deelnemende boten van Cherbourg (Frankrijk) naar Rimini, aan de Adriatische kust van Italië.

14:22

Na de Grote Prijs van Lorient, twee weken geleden, start aanstaande zondag de tweede beproeving van het ORMA trimaran seizoen. Dit keer hoeven de 60-voets racemonsters niet beteugeld te worden op een korte ‘upwind-downwind’ baan, maar krijgen ze alle ruimte. De Challenge Mondial Assistance leidt de 12 deelnemende boten van Cherbourg (Frankrijk) naar Rimini, aan de Adriatische kust van Italië.



De Challenge Mondial Assistance is de eerste offshore wedstrijd voor de tri’s sinds de catastrofaal verlopen Route du Rhum van november vorig jaar. Van de 18 gestarte tri’s wisten er maar 3 de overkant van de Atlantische Oceaan te bereiken. Slechts een deed dat zonder pitstop.
Ook nu weer zal er ongetwijfeld een aantal tri’s uitvallen door materiaalpech, al lijkt een uitval van 5 op 6 onwaarschijnlijk. Hoewel de boten nu harder gepusht zullen worden, is er maximaal een 6-koppige bemanning aan dek om het zeilgeweld in bedwang te houden. De meeste boten zijn gedurende afgelopen winter uitgebreid verstevigd. Vooral de bevestigingen tussen de beams en de rompen kregen daarbij aandacht. Gewichtsbesparing werd eventjes ondergeschikt verklaard aan constructieve cohesie.


Moesten de deelnemers bij de vorige editie, twee jaar geleden, nog via de Azoren naar het zuiden, dit jaar kunnen zei zelf de route naar de Straat van Gibraltar bepalen. Daarmee komt de totaal te zeilen afstand op minstens 2734 mijl.


Uitgesproken favoriet is Groupama van schipper Frank Cammas, die tijdens de krachtmeting in Lorient twee 1-tjes, 5 2-tjes en een 8-je zeilde en daarmee de eerste plek pakte.


De Belgische deelnemer Belgacom is niet kansloos. 2 weken geleden zeilde zij knap naar een derde plaats. Zondag zullen er ter versterking enkele Franse America’s Cup zeilers aan boord stappen bij schipper Jean-Luc Nelias, samen met Open 60-schipper Roland Jourdain.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten