Nieuws

Bataviawerf opent tentoonstelling Michiel de Ruyter

De Bataviawerf in Lelystad opent ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van admiraal de Ruyter vandaag de tentoonstelling 'Michiel de Ruyter & De 7 Provinciën'. Een nazaat van de admiraal verricht de openingsceremonie. De datum van 28 maart is niet toevallig gekozen. Op deze datum in 1666 zette Michiel de Ruyter voor het eerst voet aan boord van De 7 Provincien, het schip dat op de Bataviawerf wordt nagebouwd.

12:35

De Bataviawerf in Lelystad opent ter gelegenheid van het 400ste geboortejaar van admiraal de Ruyter vandaag de tentoonstelling ‘Michiel de Ruyter & De 7 Provinciën’. Een nazaat van de admiraal verricht de openingsceremonie. De datum van 28 maart is niet toevallig gekozen. Op deze datum in 1666 zette Michiel de Ruyter voor het eerst voet aan boord van De 7 Provincien, het schip dat op de Bataviawerf wordt nagebouwd.


De bouw van De 7 Provincien voor Michiel de Ruyter is niet de enige link met de admiraal. Volgens de werf is ook een parallel te trekken naar de werkervarings- en reïntegratietrajecten van de werf. Michiel de Ruyter groeide van vroegtijdige schoolverlater uit tot de zeeheld van Nederland doordat hij een man van de praktijk was. Bataviawerf biedt deelnemers praktijkervaring door mee te bouwen aan het vlaggeschip zodat zij aansluiting kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Vandaar dat de ondertitel van de tentoonstelling “Hoe een vroegtijdige schoolverlater de zeeheld van Nederland werd…” is.


Het doel van de expositie is verbanden aan te tonen tussen Michiel de Ruyter, zijn schip De 7 Provinciën en de huidige activiteiten op de Bataviawerf. Omdat de werf geen museum is en geen originele objecten uit de 17de eeuw toont, is er voor gekozen om dit verhaal met behulp van prints en reconstructies te laten zien. Centrale blikvanger van de tentoonstelling is het recent gereed gekomen houtsnijwerk van het rechte wulf van De 7 Provinciën (7x4m). Vanaf een tribune, die met enige fantasie als de kampanje van een schip kan worden beschouwd, heeft de bezoeker een schitterend uitzicht op dit snijwerk. Rondom zijn informatiepanelen geplaatst over leven en carrière van De Ruyter, de politiek van de 17de eeuw, oorlogvoering ter zee, de samenstelling van de vloot en natuurlijk de scheepsbouw van die dagen. Illustraties van Jack Staller laten de menselijke kanten van de admiraal zien. Veertien scheepsmodellen van Herbert Tomesen tonen een overzicht van alle scheepstypen uit de Staatse Vloot.


De 7 Provinciën was lange tijd het vlaggeschip van De Ruyter en het paradepaardje van de Nederlandse vloot in de tweede helft van de 17de eeuw. Het schip staat symbool voor de Nederlandse maritieme successen en traditie. Ook nu nog heeft de Koninklijke Marine een schip ´Zeven Provinciën´ in de vaart. Het oorspronkelijke schip van Michiel de Ruyter, is in 1694 voor de sloop verkocht. In 1995 werd op de Bataviawerf begonnen met de herbouw van De 7 Provinciën. Het zal nog vele jaren duren voordat de bouw zal zijn voltooid.


Kindermiddagen nieuwe stijl
De succesvolle kindermiddagen hebben een nieuw programma. Het thema is: Beleef het levensverhaal van Michiel de Ruyter, van kwajongen tot zeeheld. Van april tot december is het iedere tweede woensdagmiddag van de maand feest op de Bataviawerf. De middag start met ‘Michiel de Ruyter’ zelf die zijn levensverhaal vertelt. Daarna worden de kinderen feestelijk opgehaald door de kanonniersploeg en volgt het startschot. Hoe dit afloopt? Dat kunnen de kinderen beleven op de Bataviawerf.


Meer informatie staat op Bataviawerf.nl/kindermiddagen.html. Er moet wel vooraf gereserveerd worden.


Aankondigingen van actuele evenementen in het Michiel de Ruyter-jaar staan op www.bataviawerf.nl

Last modified: 29 maart 2007
Sluiten