Actueel

Dongfeng Race Team wint Volvo Ocean Race 2017-18

19:02

Leg 11, from Gothenburg to The Hague, arrivals. Dongfeng Race Team wins Leg 11 to take overall victory in Volvo Ocean Race 2017-18. 24 June, 2018.

Dongfeng Race Team heeft de Volvo Ocean Race gewonnen. Na een bloedstollende laatste etappe van Göteborg naar Den Haag, waarbij het volledig podium nog open lag, heeft het Chinees-Franse team de juiste keuzes gemaakt. Het team heeft gedurende de race zeer consequent op een hoog niveau gevaren, maar wist nooit een etappe te winnen. Deze etappewinst betekent voor schipper Charles Caudrelier ook de winst in het algemeen klassement. Detail: teamlid Carolijn Brouwer is de eerste vrouw die de Volvo Ocean Race wint.

Voorafgaand aan de laatste etappe was het podium nog volledig open. Het resultaat van deze etappe bepaalt ook het podium in het algemeen klassement. Na ruim 45.000 mijl varen is de Volvo Ocean Race in de laatste 20 mijl beslist.

Carolijn Brouwer eerste vrouw die VOR wint

“Samen met Marie Riou,” zegt Carolijn als we haar spreken na binnenkomst. “We hadden het er nog over wie er op de punt moest gaan staan om écht de eerste te worden.” Tot op het laatste moment was het spannend. Ik denk dat we het pas de laatste zeven mijl wisten. Op een gegeven moment kwam de helikopter op ons af en die bleef een tijdje hangen. Toen hij weer wegvloog ging hij de zee op en toen wisten we waar we moesten kijken en konden we ze zien met de verrekijker.”

Om en om aan kop

Vroeg in de korte laatste etappe namen MAPFRE en Dongfeng Race Team een kleine voorsprong op de rest van het veld. Schipper van Team Brunel Bouwe Bekking zag zijn kansen met de minuut veranderen. Toen de deelnemers voor de keus stonden om langs de Nederlandse kust te kruipen of op open zee te blijven, leek de wedstrijd beslist. Vestas 11th Hour Racing, Team AkzoNobel en Team Brunel kozen ervoor om midden op zee te blijven. Kanshebber MAPFRE bedacht zich op het laatste moment en volgde de drie boten.

Cardiff stopover. Sky Ocean Rescue In-port Race on board Dongfeng. 08 June, 2018.

Eindelijk winst

Terwijl heel zeilend Nederland aan de hand van de tracker dacht dat de strijd was gestreden, bleek de finish voor Team Brunel net iets te ver weg. De groep die zee had gekozen zag door de verrekijker Dongfeng Race Team voorlangs gaan bij de laatste boeironding. Zij winnen daarmee hun eerste etappe in de Volvo Ocean Race. Team AkzoNobel, onder leiding van Simeon Tienpont, ging in thuiswater als tweede over de finish. MAPFRE kwam daar kort achteraan, gevolgd door Team Brunel.