Actueel

Opening Haringvlietsluizen en de zoutverspreiding

12:30

Op dinsdag 12 februari 2019 stonden de Haringvlietsluizen voor de tweede keer op een kier. Tijdens twee getijperiodes zijn de sluizen geopend, de eerste keer met vijf schuiven en de tweede maal met drie schuiven. Half januari stond één van de zeventien schuiven voor de eerste keer, na bijna een halve eeuw, op een kier (afgezien van testopeningen).

De kieropeningen moeten ervoor zorgen dat de trekvissen weer stroomopwaarts kunnen zwemmen richting hun paaigebieden. Tijdens de twee openingen op 12 februari werd er vooral gekeken naar de zoutverspreiding. Het is namelijk niet de bedoeling dat het Haringvliet te zout wordt, want de zoetwatervoorziening moet behouden blijven. Dit zal nauwlettend in de gaten worden gehouden. Met meerdere meetschepen worden de zoutconcentraties op drie verschillende diepten gemeten.

De eerste opening in januari. (c) Screenshot YouTube-video, Rijkswaterstaat

Harde scheiding

Het is belangrijk precies te weten hoe het zout zich verspreidt en hoe dit met behulp van rivierafvoer kan worden beheerst. Uiteindelijk is het doel om precies te weten hoeveel zout naar binnen kan bij verschillende rivierafvoeren.

Sinds de Haringvlietdam in 1970 voltooid is, was er een harde scheiding tussen zoet en zout water. De zee was bijna een halve eeuw hermetisch afgesloten van het Haringvliet. De dam is 5 kilometer lang en 56 meter breed en heeft in totaal 17 sluizen die elk ruim 56 meter breed zijn.

Kierbesluit

De Haringvlietsluizen gaan op een kier als de waterstand van het Haringvliet lager is dan het niveau in de Noordzee. De maatregelen voor het openzetten van de sluizen zijn vastgelegd in het Kierbesluit.

Tags: , , , Last modified: 13 februari 2019
Sluiten