Actueel

Microplastics aangetroffen op ‘s werelds meest eenzame plek

11:07

Tijdens de Volvo Ocean Race hebben Team Turn the Tide on Plastic en team AkzoNobel 86 zeewatermonsters genomen om meer te weten te komen over microplasticvervuiling in onze oceanen. Deze research deden zij ook op de meest afgelegen plekken ter wereld. Onlangs zijn de gegevens van dit onderzoek gepresenteerd tijdens een internationale wetenschapsconferentie op Lanzarote.

Het wetenschapsinitiatief, onderdeel voor het duurzaamheidsprogramma van de Volvo Ocean Race, werd gepresenteerd op de MICRO2018-conferentie.

Ongerepte natuurlijke omgevingen

Anne-Cécile Turner, Sustainability Program Leader van de Volvo Ocean Race: “Het wetenschappelijke element van het duurzaamheidsprogramma was om ons inzicht te vergroten in de mate waarin microplasticvervuiling op de meest afgelegen oceanen voorkomt. Plaatsen die voorheen werden beschouwd als ongerepte natuurlijke omgevingen.”

Naast inzicht krijgen in de ernst van de vervuiling, zijn het vergroten van het verantwoordelijkheidsgevoel en het versterken van de boodschap voor publiek doel van het Volvo Ocean Race Science Program.

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Ver, ver weg…

De hoogste niveaus, 349 deeltjes per kubieke meter, werden gevonden in een monster dat is genomen in de Zuid-Chinese Zee. Het op één na hoogste niveau, 307 deeltjes per kubieke meter, werd gemeten ten noordwesten van de Straat van Gibraltar. Dit is de plaats waar de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen.

Zelfs in de buurt van Point Nemo, ook wel ‘s werelds meest eenzame plek genoemd, werden tussen de 9 en 26 microplastics per kubieke meter geregistreerd. Point Nemo is een onzichtbare plek in de Zuidelijke Oceaan en ligt het verst van land in elke richting, 2.688 kilometer.

(c) Volvo Cars

Gezondheid van de oceaan

Stuart Templar, hoofd van Sustainability bij Volvo Cars, zei: “Volvo Cars is er trots op het Science-programma te hebben gefinancierd, wat een ongekend beeld heeft opgeleverd van de gezondheid van onze oceanen. Dit geeft met name duidelijk de omvang van het wereldwijde probleem van vervuiling door microplastics aan.”

Er moeten doortastende maatregelen worden genomen, ook door bedrijven. Daarom heeft Volvo Cars een aantal toezeggingen gedaan tijdens de race, waaronder het verwijderen van plastic voor eenmalig gebruik tegen het einde van 2019. Ook heeft het Zweedse automerk gezegd ervoor te zorgen dat in 2025 ten minste 25% van het plastic in de nieuwe Volvo’s afkomstig is van gerecycled materiaal.

Plastic voetafdruk

Het is de taak van VN-milieu #CleanSeas-campagne, die samenwerkt met de Volvo Ocean Race, om regeringen, bedrijven en individuen aan te moedigen veranderingen aan te brengen in hun om zo de ‘plastic voetafdruk’ te verkleinen.

Klik hier om het Science Programm-rapport te bekijken.

Omslagfoto: Marc Bow/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 27 november 2018
Sluiten