Actueel

Marina Muiderzand ontvangt eerste Seabin van Nederland

17:54

De eerste Seabin van Nederland is vanmiddag in Marina Muiderzand te water gelaten. Dit is een drijvende prullenbak die plastic en afval uit het water zuigt en daarmee een bijdrage levert aan schoner water in jachthavens.

Seabin Project

(c) Seabin Project

Marina Muiderzand is trots op het feit om als eerste haven in Nederland de Seabin (€3300) geïnstalleerd te krijgen. Het is de ambitie van Thuishavens, waar Marina Muiderzand ook onderdeel van is, de schoonste jachthavens van Nederland te hebben. Hier sluit het project naadloos op aan.

Als het een succes wordt, schaffen we er misschien meer aan

– Maarten de Vries, woordvoerder van de Thuishavens

“De tewaterlating ging heel goed. We hadden natuurlijk ook fantastisch weer,” vertelt Maarten de Vries, woordvoerder van Thuishavens. “Na twee uur had Pete Ceglinski, CEO en bedenker van het Seabin Project, de prullenbak geïnstalleerd. Toen het apparaat voor het eerst werd aangezet, zag je meteen dat het olie opzoog. Dat vond ik heel bijzonder. We zijn hier allemaal heel blij dat de lancering zo goed ging. Het idee is om af en toe de Seabin te verplaatsen naar één van de andere Thuishavens. Als het een succes wordt, schaffen we er misschien meer aan.”

Project Seabin

(c) Project Seabin

Bewustwording

Twee Australische surfers hebben de Seabin bedacht. Pete Ceglinski en Andrew Turton zeilden over de hele wereld op de mooiste plekken. Ze schrokken ervan hoe erg deze wateren zijn vervuild door onder andere plastic. ‘Als we op het land een vuilnisbak kunnen hebben, waarom dan niet ook eentje in het water?,’ vroeg het tweetal zich af. Het idee van de Seabin werd geboren.

Twee jaar terug liep de directeur van Thuishavens, Nanke den Daas, de uitvinders tegen het lijf en besloot ze hun crowdfundingproject te steunen. Vandaar dat Marina Muiderzand de Nederlandse primeur heeft. Inmiddels is vorige maand de eerste Seabin in Engeland in gebruik genomen. Woensdag wordt er een in Californië geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat er vanaf volgende maand zo’n zestig Seabins per maand van de band rollen.

De Vries: “De Seabin ligt op een bepaalde plek vast aan de steiger en kan dus niet tegen de boten in de haven aanstoten. De prullenbak beschikt over een zuigsysteem dat het water opzuigt. Het afval blijft in een soort net hangen en het ‘schone’ water gaat er aan de onderkant weer uit. De Seabin kan 1,5 kilo puin per dag verzamelen en hoeft pas bij 12 kilo te worden geleegd. Olie blijft ook in de pads hangen die in de Seabin zitten, maar dit wordt nog verder ontwikkeld.”

Bewustzijn creëren is namelijk dé oplossing voor dit probleem

– Maarten de Vries

Educatieve programma’s

Er zijn ook speciale educatieve programma’s gemaakt over plastic vervuiling voor de jachthavens die straks een Seabin hebben. Het doel is dat zij deze boodschap overbrengen op de jeugd en scholen en daarmee meer bewustwording creëren. Dat is het uiteindelijke doel, de Seabin is slechts een middel. “Vandaag waren er ook kinderen bij de lancering aanwezig. Er moet echt wat gaan veranderen nu. Educatie en daarmee bewustzijn creëren is namelijk dé oplossing voor dit probleem”, zegt de Vries.

 

Omslagfoto: Seabin Project

 

 

Last modified: 20 november 2017
Sluiten