Actueel

Koken aan boord met de snelkookpan

09:30

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je aan boord stapt: ‘Heb ik de snelkookpan bij me?’ Maar zo’n pan blijkt best handig te zijn, al is het maar om de kortere kooktijd en de besparing aan gas. En natuurlijk om de heerlijke én eenvoudige gerechten die je er binnen een half uurtje mee op tafel zet.

Ter inspiratie deelt Marjolein Schouten enkele van de favorieten van haar afgelopen reis. Marjolein kan alleen maar zeggen: die pan mag niet ontbreken aan het kommaliewant. Dus als variant op het bekende lied van Hans Teeuwen kunnen we wel zeggen: ‘Snelkookpan, snelkookpan, haal hem snel aan boord, want daar heb je d’r wat an.’

Eenpanspasta.

Eenpanspasta

Dit gerecht leent zich heel erg goed voor wanneer de omstandigheden om te koken niet ideaal zijn. Alle ingrediënten voor de saus gaan met de droge pasta samen in de pan en de kooktijd is maar 6 minuten. Twee aspecten zijn belangrijk hier: Kies je pastasoort zorgvuldig. Neem pasta die in 8-12 minuten gaar is en kies penne, rigatoni, fusilli of macaroni. De truc werkt niet zo goed bij farfalle (strikjes) en conchiglioni (schelpjes). Die gaan aan elkaar kleven of ze worden minder goed gaar. Doe de tomaten als laatste in de pan, over alle andere ingrediënten heen. Roer niet meer door voordat je de deksel sluit.

Ingrediënten

• 2 eetlepels olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 3 tenen knoflook, gesnipperd
• 1 eetlepel gedroogde Italiaanse
kruiden
• snufje kaneel
• 250 gram droge pasta
• 1 blik tomaten (400 gram)
• zout en versgemalen peper
• geraspte Parmezaanse kaas
• optioneel: 100 gram roomkaas

Benieuwd naar hoe je dit gerecht bereidt? En wil je nog meer lekkere recepten te weten komen? Dat lees je in Zeilen 5/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst en foto’s: Marjolein Schouten

Tags: Last modified: 14 mei 2018
Sluiten