Actueel

Cornwall: Tropisch dichtbij

11:11

Op slechts 400 mijl van Scheveningen, in het uiterste oostpuntje van Zuid Engeland, ligt de Fal River. Prima binnen het bereik van een enthousiaste bemanning die een paar nachtjes door wil zeilen. Dit gebied bij Cornwall is een echte droombestemming. Azuurblauw , glashelder water en een prachtig bevaarbaar achterland. Als het Engelse weer een beetje meezit, is het een tropische plek.

Robert Pittman /CC BY-SA 2.0

Eind van de zuidkust

Even de tanden op elkaar voor de 400 mijl die je onderweg bent vanaf Scheveningen, maar dan wordt je ook rijkelijk beloond. Als je tenminste niet al eerder gezwicht bent voor de charmes van de Solent, de Dart river, Plymouth of Fowey. In Falmouth komt zeilhistorie tot leven. Hier komen al honderden jaren zeilschepen van over de hele wereld in een ambiance die het midden laat tussen een rustig knorrend provinciestadje en een levendig decor van zeemanschap en nautische activiteit. Het achterland is dunbevolkt en prachtig bebost, met her en der een prachtig landhuis. De oude grootgrondbezitters zorgen er ook nu nog voor dat deze prachtige kust authentiek blijft en niet wordt ontsierd door grootschalige bouwprojecten of toeristische faciliteiten die niet passen in de natuurlijke schoonheid van dit landschap.

Tim Green /CC BY-SA 2.0

Ankeren of dokken?

In Falmouth harbour vind je altijd wel een plekje. Er zijn twee relatief kleine jachthavens en heel veel mogelijkheden om te ankeren of achter een meerboei te liggen. Ankeren kan elders in de omgeving ook uitstekend. Niet alleen stroomopwaarts op de Fal River, maar ook vlakbij bij St.Mawes of iets verderop op de Helford river. Daar waan je je in een droomdecor een Engelse Lord achter je anker, of je kunt er borrelen met de Commodore van de lokale yachtclub.

Tim Green /CC BY-SA 2.0

St Mawes

De monding van de River Fal, is de toegangspoort tot een zeer interessant achterland. Stroomopwaarts richtig Truro vind je prachtige ankerplekjes tussen beboste oevers, maar ook dichterbij de open zee in bijvoorbeeld St. Mawes is het goed toeven. Hoe verder stroomopwaarts hoe rustiger het wordt en hoe meer je de rivier voor jezelf hebt. Schilderachtige plekjes als St. Mawes, Mylor, en Truro (per bijboot) zijn allemaal binnen een paar mijl te bereiken.

Richard Tanguy /CC BY-SA 2.0

Met de bijboot naar Truro

De ankerplekjes verderop de rivier zijn niet alleen een aanrader bij mooi weer. Ook als het weer slecht is lig je hier heerlijk beschut in volmaakte rust achter je anker. Een avontuurlijke bijbootexcursie naar Truro is dan een leuke tip. Het laatste stukje van de rivier valt droog dus plan je trip goed met het getij, of hou rekening met blubbervoeten. Truro is een charmant stadje met een rijk cultureel leven. Het is de hoofdstad van Cornwall, en met zo’n 20.000 inwoners, een beroemd theater, flinke kathedraal en een grote verzameling uitstekende pubs en brouwerijen is er genoeg te beleven. Let op het getij als je weer terug wilt met de bijboot; neem voor de zekerheid een paar lampjes mee.

Tim Green /CC BY-SA 2.0

Harbour disease

Gedurende de zomer en herfst is Falmouth een verzamelplaats voor wereldzeilers die wachten op goed weer om de Golf van Biskaje over te steken. Het is een prima springplank voor de oversteek van deze grote bak oceaanwater en je kunt hier prima provianderen. Eeuwenoude bootspullenwinkeltjes in charmante straatjes en genoeg zeilmakers en boat chandlers om alles te kunnen kopen wat je wilt. Bovendien: ook als je niet zulke ambitieuze plannen hebt is het leuk om de spanning in de haven te voelen. Veel zeilers op weg naar het zuiden wacht hun eerste echte oceaanervaring. Als depressies uit het westen blijven komen en het lang duurt voordat er zich een fatsoenlijk weervenster aandient steekt de beruchte harbour disease hier de kop op: De pubs langs de haven zitten vol ongeduldige zeilers die elkaar gek maken en na een paar weken wachten vertrekken er boten de oceaan op met een weerbericht waar ze een paar weken eerder nooit mee zouden zijn uitgevaren.

Tim Green /CC BY-SA 2.0

National Maritime Museum

Er is altijd wel ergens een museum in de buurt om een regenachtige middag te doden. Het National Maritime Museum in Falmouth is écht de moeite waard, ook als het droog is. Geweldige verhalen en exposities over zeilers, schipbreukelingen, redders, en klein en groot en dwarsgetuigd zeilgeweld en historie. Voor iedere leeftijd iets interessants en neem vooral aantekeningen want je loopt naar buiten met een hoop inspiratie en leesvoer over alle interessante verhalen uit dit sympathieke museum.

Springplank naar de Scillies

De vakantie is nooit lang genoeg voor al het moois in deze hoek van het Verenigd Koninkrijk. De Scilly eilanden bijvoorbeeld. Voor veel zeilers een droomdoel in hun zomervakantie. Vanaf Falmouth nog maar 60 mijl varen. De Scillies zullen je niet teleurstellen qua schoonheid en sereniteit. Houd het weer altijd in de gaten, want een volledige beschutte haven is er niet en je ligt er achter laaggelegen eilandjes op het randje van een grote oceaan.

Tim Green /CC BY-SA 2.0

Opgelegd op de rivier

Als een rare anomalie in het prachtige bosrijke landschap vind je stroomopwaarts op deze prachtige rivier een aantal gigantische vrachtschepen die hier in de mottenballen liggen te wachten op betere tijden of een nieuwe eigenaar. Door de diepte van het water stroomopwaarts en de complete beschutting is dit in tijden van recessie een populaire plek om grote boten te parkeren.

Zoals elders in deze gids al ter sprake kwam zijn de vaste klanten voor het kanaal ook voor een tocht naar Falmouth nuttig: Vaarwijzer Het Kanaal van Clemens Kok (ook voor de Sillies), Reeds Almanak en de Shell Channel Pilot. Online kun je via www.falriver.co.uk, www.cornwalls.co.uk en www.visitmyharbour.com alvast een aanstekelijk voorproefje krijgen. Frenchman’s Creek van de beroemde schrijfster Daphne Du Maurier speelt zich af op en rond de Helford River en levert na lezing gegarandeerd een sterke drang om dit vaargebied te gaan verkennen.

Omslagfoto: S. Rowlands /CC BY-SA 2.0
Foto vuurtoren: Robert Pittman /CC BY-SA 2.0

Ook geïnspireerd geraakt?
Boek je volgende chartervakantie hieronder:

Last modified: 20 december 2019
Sluiten