Waar voorheen CWO de enige in zijn soort was, is begin vorig jaar een alternatieve diplomalijn opgezet door vereniging Nationaal Watersportdiploma, genaamd Eigenvaardigheid. In een recent verschenen bericht werd duidelijk dat het Watersportverbond dit seizoen het diploma van het NWD landelijk gaat erkennen als zeildiploma. Er lijkt nu zelfs sprake van een bredere beweging: het Watersportverbond zou Eigenvaardigheid actief willen introduceren bij zeilverenigingen. Waar HISWA-zeilscholen het niet mee eens zijn.
Onderlinge samenwerking in de knel
Marieke, eigenaar van zeilschool Aquavitesse, maakt zich zorgen: “Wij werken met het CWO, net zoals de zeilverenigingen waarmee we samenwerken, wat door het hebben van eenzelfde diploma goed gaat. Wij vinden eenheid binnen het zeilonderwijs erg belangrijk. Dat het Watersportverbond nu Eigenvaardigheid aanbeveelt is voor ons een wending die wij niet hebben zien aankomen.”
HISWA-zeilscholen blijven bij het CWO
Marieke zit bij het HISWA-zeilscholenbestuur en vertelt dat er een reden is dat HISWA-zeilscholen niet overstappen naar Eigenvaardigheid. “Bij het diploma van het NWD bestaat het idee van een ‘gegarandeerd diploma’, en daar staan wij, HISWA-zeilscholen, niet achter. Bij ons behaal je een diploma als je het verdient. Zo niet, dan krijg je een vorderingenstaat en dat is ook prima. Als een kind van vijf z’n zwemdiploma niet haalt ga je die ook niet uitgeven, dat geldt ook voor een zeildiploma.”
Erwin, bestuurslid van het CWO, vertelt dat het CWO binnen het Nederlandse zeilonderwijs voor alsnog het standaard blijft. “Tachtig procent van de commerciële markt is CWO-gecertificeerd en is hier hartstikke blij mee.”
Er is een keuze
Tijdens een gesprek met een aangesloten zeilvereniging werd voor Marieke iets pijnlijk duidelijk: de verenigingen dachten dat de overstap naar Eigenvaardigheid verplicht was. “Maar dat is dus niet zo. Het CWO bestaat nog steeds, al dertig jaar zelfs, en is nog altijd erkend. Dat moeten we helder houden, voor scholen én verenigingen. Dat alle 120 verenigingen overstappen naar Eigenvaardigheid is dus niet zo. Zolang die twee systemen nog niet samen zijn gekomen is er een keuze. Je hebt nu dus zowel CWO-gecertificeerde zeilscholen als Eigenvaardigheid-gecertificeerde zeilscholen die beide erkend zijn door het Watersportverbond.”
Op zoek naar één koers
Erwin voegt toe dat ze het wenselijk vinden om met alle partijen tot één diplomalijn te komen. “We zijn nu met elkaar goed in gesprek zodat we in Nederland één diplomalijn kunnen creëren. Volgend seizoen zou er hopelijk een goede blauwdruk van een samengevoegde diplomalijn op tafel moeten liggen, daar gaan we voor.”
Het toekomstbeeld is één diplomalijn, hierover zijn er nog steeds overleggen. Wordt vervolgd.
Graag wil ik een misverstand rechtzetten: NWD diploma’s zijn niet ‘gegarandeerd’ of cadeau gegeven.
Bij het NWD moet je elke vaardigheid echt kunnen voordat je er een bewijs voor krijgt. Net zoals bij het zwemmen: je krijgt pas je diploma als je daadwerkelijk kunt zwemmen.
Het verschil is dat wij flexibeler zijn. Stel: je kunt al goed zeilen, maar door slecht weer kon je niet leren hoe je de trapeze gebruikt. Dan krijg je een diploma voor wat je wél kunt, in plaats van helemaal niets. Dat diploma laat precies zien welke vaardigheden je beheerst.
Die behaalde vaardigheden blijven (in tegenstelling tot een vorderingenstaat) geldig – logisch, want als je eenmaal kunt fietsen, kun je dat volgende jaar ook nog. Zo werkt het bij zeilen ook.
Ons doel is hetzelfde als dat van het CWO: zorgen dat mensen veilig en goed leren zeilen.