Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberge pakt goud in stijl

15:04

Dorian van Rijsselberge heeft dinsdag in stijl de gouden medaille in Lpnden veilliggesteld. De windsurfer won op het water van Weymouth ook de medal race. De Texelaar was zondag na negen races al officieus zeker van goud en hoefde dinsdag alleen nog te finishen.

Van Rijsselberge lag lang op de tweede plaats in de slotrace en passeerde in de laatste meters pas de Fransman Julien Bontemps. De Brit Nick Dempsey pakte de zilveren medaille. De Pool Przemyslaw Miarczynski pakte in de elfde en laatste race het brons af van de Duitser Toni Wilhelm.

Van Rijsselberge heeft zeven races gewonnen. Hij besloot zondag in de tiende race meteen na de start naar de kant te varen om zijn aanstaande titel te vieren en zijn collega’s niet in de weg te zitten. Zeilbond ISAF en sportkoepel NOC*NSF benadrukte dat Van Rijsselberge zich dit keer wel moest inzetten. Dat deed hij met verve.

Vijfde goud

Van Rijsselberge pakte het vijfde olympische zeilgoud voor Nederland. Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) heeft 28 jaar op een olympische titel moeten wachten. Stephan van den Berg was in 1984 bij de Zomerspelen van Los Angeles de laatste olympische kampioen, ook als plankzeiler. In 1920 won Oranje bij de Spelen van Antwerpen twee gouden medailles. In 1936 was Daan Kagchelland in Berlijn de laatste Nederlander die zittend in een bootje (Olympiajol) zegevierde. © NUsport

Tags: , Last modified: 27 juli 2021