Nieuws

Henk de Velde ligt weer in het ijs

Henk de Velde is vanmorgen aangekomen op positie 74.42 N 112.04 O, in de Nordvik baai bij de Chatanga monding. Hij is weer omringd door ijs. Het laatste traject was bijzonder zwaar. De Velde en zijn ijsloods Boris Volnij hebben in de laatste drie dagen maar 40 mijl afgelegd. Ze hadden hiervoor de hulp van een ijsbreker nodig. Deze moest de Campina op sleeptouw nemen, omdat de motor het begeven had. Beide mannen zijn uitgeput, na 48 uur zonder onderbreking en zonder slaap te hebben doorgevaren.

14:56

Een zwaar vermoeide Henk de Velde (Foto: HdV)

Henk de Velde is vanmorgen aangekomen op positie 74.42 N 112.04 O, in de Nordvik baai bij de Chatanga monding. Hij is weer omringd door ijs. Het laatste traject was bijzonder zwaar. De Velde en zijn ijsloods Boris Volnij hebben in de laatste drie dagen maar 40 mijl afgelegd. Ze hadden hiervoor de hulp van een ijsbreker nodig. Deze moest de
Campina op sleeptouw nemen, omdat de motor het begeven had. Beide mannen zijn uitgeput, na 48 uur zonder onderbreking en zonder slaap te hebben doorgevaren.


De Velde moet nu nog om het grote eiland Bol Begichev heen dat in de monding van de Chatanga rivier ligt en dan verder afwachten wat er komen gaat. Als de ijscondities zo blijven als de laatste 40 mijl, dan verwacht de zeezeiler dat hij niet verder komt. De Campina moest de laatste dagen door heel veel dik ijs ploegen. De motor raakte erdoor oververhit. De kapitein en werktuigbouwkundigen van de ijsbreker hebben eerst nog geprobeerd de koelwaterpomp van de Campina te repareren, maar door de zware ijscondities begaf de motor het opnieuw. Slepen was de enige optie. “Nu weten slechts enkelen wat het betekent achter een ijsbreker te hangen”, vermeldt De Velde op zijn website. “Je wordt soms zelfs half over het ijs gesleurd. Schade voor mijn rekening. Het is een wonder dat de Campina geen schade heeft.” Later heeft een tanker de sleep overgenomen. De Velde wacht nu af of de ijscondities verbeteren en of hij verder kan varen rond Kaap Cheljuskin. Die is op dit moment nog niet ijsvrij.


Henk de Velde op dvd
De Wiener Staatsoper heeft een dvd gemaakt over de opvoering van de opera van Wagner ‘Der Fliegende Hollander’. De documentairemaker stuitte hierbij op de volgens hem laatste vliegende Hollander: Henk de Velde. Een filmploeg reisde af naar de overwinteringsplaats Tiksi en maakte een portret van de Hollander. Tussen opnames van de repetities van de opera wordt het leven van Henk de Velde in beeld gebracht: de Campina dik in het ijs, De Velde zijn filosofie, zijn manier van overleven, zijn wandelingen naar Tiksi en het doen van de dagelijkse boodschappen. In de ruim 50 minuten durende documentaire krijgt de kijker een idee hoe de zeezeiler de tien maanden in Tiksi heeft doorgebracht. De dvd is op de Hiswa te water in de Zeilen-stand (T-248) te verkrijgen voor de speciale Hiswaprijs van 23,50 euro.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten