Nieuws

Campina terug op Hawai

Henk de Velde is terug op Hawai, de eilandengroep waar vandaan hij veertien dagen geleden vertrok. Henk was op weg naar Alaska waar hij wilde overwinteren. Daardoor zou hij in een goede uitgangspositie zijn om volgend jaar de terugreis langs het poolijs te beginnen. Zeshonderd mijl na vertrek werd de Campina echter door de bliksem getroffen...

15:39

Henk de Velde is terug op Hawai, de eilandengroep waar vandaan hij veertien dagen geleden vertrok.
Henk was op weg naar Alaska waar hij wilde overwinteren. Daardoor zou hij in een goede uitgangspositie zijn om volgend jaar de terugreis langs het poolijs te beginnen.

Zeshonderd mijl na vertrek werd de Campina echter door de bliksem getroffen. Henk bleef ongedeerd en ook constructieve schade aan de stalen boot bleef uit. Een deel van de apparatuur bleek echter niet tegen de inslag bestemd en maakte omkeren noodzakelijk.
Het meest ernstig was het uitvallen van de dynamo op de hoofdmotor en de acculaders die hun stroom van de generator krijgen. Door het gebrek aan energie heeft Henk een deel van de terugreis zonder stuurautomaat en navigatieapparatuur moeten afleggen.

Direct na aankomst is Henk aan de reparatie’s begonnen. Sommige onderdelen moeten uit Nederland komen.
Wat deze nieuwe tegenslag voor het vervolg van de reis betekent is nog onduidelijk: “Ik kan nog niets zeggen over het reisschema. Alles werd met één klap uit de hemel uit het lood gegooid…”.

Last modified: 4 september 2007
Sluiten