Zeemanschap

Gevoelstemperatuur

13:59

Het kan koud zijn tijdens de voorjaarstochten. Vooral als het hard waait. Als overdag de zon schijnt, is het vaak nog aangenaam. Zeker als u voldoende warm bent aangekleed. Als de zon wegzakt, voelt het ineens een stuk kouder aan. Ook al is de temperatuur niet noemenswaard gezakt. Gevoelstemperatuur of windchill heet dit verschijnsel. Door de wind verliest u een hoop warmte en voelt het kouder aan dan uit de wind. Alleen al via uw hoofd verliest u ongeveer veertig procent van uw lichaamswarmte. Een muts tijdens winderige voorjaarsdagen is beslist geen overbodige luxe. Eigenlijk nog belangrijker dan handschoenen of dikke sokken.

Doordat u relatief veel stil zit tijdens het zeilen, koelt u sneller af. Regelmatig een beetje bewegen en van tijd tot tijd een warme drank maakt het zeilen aangenamer. Laagjes kleding onder uw zeilpak is beter dan één dikke trui. Het liefst kleding die vocht afstoot. Zweet voelt namelijk koud aan op uw lichaam als het afkoelt.

Boterhammen geven u energie en die hebt u nodig om uw lichaam op temperatuur te houden. Goed eten en drinken dus tijdens de voorjaars­tochten. En let op de kinderen. Door hun relatief grote huidoppervlak ten opzichte van hun lichaamsvolume koelen zij sneller af dan volwassenen. Ook is hun hoofd in verhouding tot hun lichaam relatief groot.

Kou is ook een boosdoener voor zeeziekte. Als u zorgt dat u het warm houdt, bent u wellicht minder snel gevoelig hiervoor.

Formule

De Amerikaan Robert Steadman heeft een formule voor gevoelstemperatuur opgesteld. Zijn berekening is gebaseerd op het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproductie van een gezond persoon, waarbij hij ervan uitgaat dat de kleding is aangepast aan de weersomstandigheden.

Leuke wetenswaardigheid. Op de site www.knmi.nl/omrekenen kunt u uitrekenen hoe laag de gevoelstemperatuur is bij een bepaalde temperatuur en windkracht. Als het erg koud is volgens deze berekening moet u misschien nog een extra muts opzetten.

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten