Zeemanschap

Kinken in lijnen

22:54

Mijn vrouw en ik hebben geleerd dat je je schip steeds moet opruimen als je vaart. Zo voorkom je ongelukken. Daarom schieten we alle lijnen na gebruik netjes op. We kunnen echter niet voorkomen dat onze vallen steeds kinken. We hebben er daardoor al talloze malen ongewilde knopen in getrokken. Gelukkig niet op cruciale momenten, maar daar kunnen we natuurlijk op wachten. Hoe kunnen we dat voorkomen?

Joost Schuring

Het opschieten van gevlochten lijn is moeilijker dan van geslagen touw. De laatste draaien we bij elke rondtorn een slagje mee om kinken in de lijn te voorkomen. Bij gevlochten lijn, zoals vallen, is dat niet nodig. Als we deze lijn opschieten zonder slag mee, draait de lijn vanzelf in ëachtjesí. Dat ziet er minder mooi uit, daarom schiet iedereen gevlochten lijn ook op als geslagen touw.

Het kan zijn dat u linkshandig opschiet en uw vrouw rechtshandig of andersom. Als de lijn steeds omgekeerd wordt opgeschoten, kan hij sneller kinken. Voordat u de lijn opschiet, moet u hem eigenlijk helemaal uitrollen en uitslaan om de kinken eruit te halen. Of u moet afspreken dat u beiden dezelfde kant op opschiet. Waarschijnlijk is het probleem dan opgelost.

Marjolein Brandt

Last modified: 6 mei 2021
Sluiten