Onderhoud & klussen

Stormvast de winter door Voorkom schade aan uw jacht

22:56

18 Januari. Zuidwester storm. ‘s Ochtends trekt een complex warmtefront met zware regens over Nederland. Achter het koufront ruimt de wind en volgen buien met windvlagen tot 130 km per uur. Klassiek geval. Zoals bij eerdere zuidwester stormen waait het water in Marker- en IJsselmeer naar het noordwesten. Rond het IJmeer en in de Gouwzee kan het wel een meter zakken ten opzichte van IJWP (winterpeil). Dan moet er voor in het water overwinterende boten wel voldoende water blijven staan. Jachthaven Naarderbos lijkt wel een getijhaven. Boten komen op hun kiel te staan en zakken schever en schever tot hun rompen elkaar raken en hun masten in elkaar haken. Gelukkig gaat dat heel geleidelijk zodat er weinig stuk gaat. 

Elders blijft wel genoeg water staan. Maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. Steeds weer blijken de trossen waarmee veel eigenaren hun jachten in een box achterlaten hopeloos te kort. Als het water zakt, hangen de boten steeds zwaarder aan hun kikkers. Als die het begeven, gaat de boot liggen rijen tegen palen of buren. En als het water weer gaat stijgen, dreigen ze klem te raken onder de steiger, met schade of zelfs zinken tot gevolg.

Maar dat hoeft niet. Achtertrossen kun je kruisen, van de stuurboord  paal naar de bakboord achterkikker en omgekeerd. Bij moderne breedkonten scheelt dat meters lengte en een heleboel rek. Bij de boeg gaat die truc niet op bij gebrek aan breedte. Maar waarom zou je de voortrossen niet veel verder weg zetten naar links en naar rechts? Zo ver dat de boeg makkelijk 80 centimeter kan zakken zonder dat deze zwaar in zijn voortrossen gaat hangen. Mocht de boot door die manier van afmeren nog tegen de steiger kunnen waaien, dan is een enkele lange spring genoeg om dat gevaar te bezweren.

Rolfokken

Opvallend genoeg waaien er bij elke storm rolfokken aan flarden. Dat zijn natuurlijk fokken zonder hoes. Verder is de schoothoek nog al eens geborgd met een zielig draadje. Daar weet een storm wel raad mee. Gewoon pulken en trekken. Ook reeflijnen begeven het nogal eens, waarna de fok spontaan uitrolt en stuk waait. Zo’n reeflijn kan slecht belegd zijn. Maar je ziet ook dat het hele rolsysteem tijdens een storm hevig schudt, draait en juttert. De reeflijn schavielt daardoor honderd keer per minuut door bijvoorbeeld het oog van de trommel. Zodra de lijn breekt, rolt de fok af en heeft de wind vrij spel. Wie op 18 januari de vlagen heeft gevoeld, begrijpt dat een wapperende fok daar niet tegen kan.

Jachten op de kant hebben het in stormweer heel wat moeilijker, zeker als de mast overeind blijft staan. Die mast vangt een macht wind en de druk op de verstelbare poten van de bok neemt geweldig toe. Alles schudt en trilt. Als de boot dan niet goed opgebokt is (zie ook Zeilen 2006 nr 10) en de poten niet op of dichtbij de schotten zijn geplaatst, kan het fout gaan. De stelpoot kan door de romp schieten, waarna de boot gespietst en gekraakt sterft op zijn eigen bok. Dat overkwam deze Hunter. Dat de boot niet verder omviel en de poot niet ook door het dek ging, kwam doordat de spiegel van een ander jacht hem opving en in positie hield.

Last modified: 9 april 2021
Sluiten