Onderhoud & klussen

Doe het zelf – Ventilatie toevoegen

22:56

De laatste mooie zeildag in september is een prachtige gelegenheid om even naar de boot te gaan. Sinds de vakantie lag ze stil, afgesloten op haar plek in de haven. Eenmaal aan boord draait de sleutel moeiteloos in het goed geoliede slot, het luik schuift open en u slaat languit achterover de kuip in van de lucht die uit de kajuit komt zetten.
Een lucht van bilgewater, toilet en natte zeilpakken overstelpt de frisse lucht van het mooie najaarsweer en de aanblik binnen is verschrikkelijk. De boot lijkt op een kweekplaats voor champignons, met schimmels op kussens en wanden.

Uitnodigend? Nee. Te voorkomen? Zeker.

Dit probleem komt voor als de boot lange tijd niet open is geweest, als geen of onvoldoende ventilatie aanwezig is. Lange tijd kon de boot toe met de bestaande ventilatie. Nu is de maat vol: er moet extra ventilatie bijkomen. De wintermaanden zijn een uitstekende periode voor deze klus.

Mogelijkheden

Eerst stellen we een ventilatieschema op, zodat we een idee krijgen hoe de luchtstroom zich door het schip beweegt. De opzet is dat zowel tijdens het zeilen, als stilliggend er voldoende ventilatie is. Het belangrijkste is dat in de boot een luchtstroom op gang komt.

Bij het maken van het ventilatieschema zoeken we uit waar de ventilatieopeningen moeten komen, of daar ruimte voor is, en nog bealngrijker: of al die extra gaten in het dek de structurele eigenschappen van de boot niet aantasten.

07-02 Doe het zelf - Ventilatie toevoegen foto -1Actief passief

Er zijn twee mogelijkheden: passieve en actieve ventilatie. Passieve ventilatie uit zich hoofdzakelijk in de traditionele luchthappers die op de wind moeten staan of bij het van boord gaan in de richting van de wind worden gezet.

Actieve ventilatie werkt met ventilatoren die lucht aanzuigen of afvoeren. Voor beide varianten geldt dat de in- en uitlaten voor de ventilatie zodanig zijn ontworpen dat niet bij een inkomende golf of harde regen onmiddellijk de boot vol water staat. Voor dit doel zijn de dorade boxen uitermate geschikt. Deze zijn zo gebouwd dat lucht wel naar binnen of buiten kan, maar dat het water via een slim systeem van shotten en keringen buiten wordt gehouden.

Bij de actieve ventilatie kunnen we gebruik maken van moderne technieken, bijvoorbeeld van doradeboxen met een elektrische ventilator, het liefst voorzien van een zonnepaneeltje. Deze constructie kan al voldoende zijn om een geringe luchtstroom in stand te houden. In de boot helpen luchtsleuven in deuren en kastjes enorm mee om de muffe lucht af te voeren.

Denk ook aan een luchtrooster in het zetbord en ventilatieschelpen in de spiegel. Alles wat mee kan helpen om de luchtstroom gaande te houden, is welkom.

Tags: Last modified: 9 april 2021
Sluiten