Actueel, Nieuws

Robert Rosen Jacobson 15e in Mini Transat

17:49

Robert Rosen Jacobson arriveert

Robert Rosen Jacobson is na 25 dagen, 4 uur, 56 minuten en 58 seconden binnengekomen in Point-à-Pitre op Guadeloupe. Rosen Jacobson voer maandag rond tien uur ‘s ochtends locale tijd op NED 602 Postillion Hotels over de finish. Hij eindigt als 15e van de in totaal 46 deelnemers aan de start. Elf daarvan staakten de wedstrijd voortijdig, waaronder de Belg Bert Bossyns. Jonas Gerckens (Netwerk 2) kwam ongeveer een half etmaal na Rosen Jacobson binnen. Hij eindigt daarmee op de 22e plaats.

Van de 35 zijn er nog elf deelnemers op zee. De Spaanse zeilster Pilar Pasanau (Peter Punk) ligt op de laatste plaats en moet op het moment van schrijven nog zo’n 640mijl varen naar de finish. Met haar huidige snelheid zal zij naar verwachting nog vier à vijf etmalen op het water zijn.

Ingehaald op het laatste nippertje

Rosen Jacobson, die zich ten doel had gesteld om in de top 15 te eindigen, lag tot de Canarische Eilanden achterin de top tien. Nadat zijn elektronica het liet afweten moest een tussenstop maken op Tenerife voor reparaties. Eenmaal terug in de race bleef zijn plaats variëren rond de 17e plaats. Toen Rosen Jacobson de laatste nacht op zee inging, zat de Britse zeilster Pip Hare (The Potting Shed) hem op de hielen. In de ochtend, met nog één mijl tot de finish, zeilde Hare hem alsnog voorbij.

Aymeric BelloirSerie-klasse top drie

De eerste zeiler in de Serie-klasse was Aymeric Belloir, die op 4 december op Guadeloupe arriveerde. Zijn boot draagt de opvallende naam Tout le monde chante contre le cancer (vertaald uit het Frans: Heel de wereld zingt tegen kanker). 36 uur later kwam de nummer twee binnen, de Zwitserse Justine Mettraux (Team Work) en dezelfde dag ook de nummer drie, Simon Koster (Go4it), eveneens uit Zwitserland.

Proto’s

Benoît Marie, winnaar in de Proto-klasse, zeilde 1 december al over de finish. Hij deed er 18 dagen, 13 uur, 1 minuut en 5 seconden over en was daarmee ruim een week eerder op Guadeloupe dan Rosen Jacobson. De als tweede geëindigde Giancarlo Pedote voer met Prysmian, de door zijn stompe boeg opvallende Proto die onder de naam TeamWork Evolution in de vorige editie van de Mini Transat naar de overwinning werd geschipperd door zijn eigen ontwerper David Raison. Pedote lag al vanaf dag twee bijna onafgebroken aan kop, maar hij werd midden op de oceaan voorbij gevaren door Marie. Het verschil tussen Pedote en Marie liep daarna op tot maximaal 44 mijl. Het verschil ten tijde van de finish was slechts 17 mijl. Rémi Fermin (Boreal) eindigt als derde in de Proto-klasse.

W_img_0396Winnend ontwerp

De 26-jarige Marie zeilde de wedstrijd in een relatief oude boot. Benoitmarie.com werd al in 2007 gebouwd door AMCO Building en kwam in de Mini Transat van 2009 ook al als eerste over de finish met Thomas Ruyant aan het roer. De door Pascal Finot ontworpen Proto is volledig van koolstofvezel en beschikt over een kantelkiel. Marie zelf trainde de afgelopen twee jaar hard voor de wedstrijd en eindigde in de wedstrijden waaraan hij deelnam steevast in de top tien.

Foto’s: Jacques Pavillon/Mini Transat 2013

Tags: , Last modified: 13 december 2013