Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Modelboten kantelen tijdens MARIN’s Ontwerp- en Zeilwedstrijd

13:05

Zeilwedstrijd-2015-01-16_14-55-45_LD_01

Team 7 ‘De Zeven Provinciën’ won de innovatieprijs

De studenten van de minor-opleiding ‘Zeiljachten’ van TU Delft en Rotterdam Mainport University (RMU) streden vrijdag 16 januari in de jaarlijkse MARIN Ontwerp- en Zeilwedstrijd. Team 2 ‘Sailor Swift’ van TU Delft, ontwierp en bouwde de snelste van twaalf modelzeilboot van Nederland. De wedstrijd vond plaats in het ondiepe waterbassin van het onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Uitdagende ontwerpen

De zeilschepen werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. “Bij de bouw was bijna alles toegestaan”, zegt Rogier Eggers, Project Manager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. “Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Dit jaar werden er alleen beperkingen gesteld aan de totale afmeting van de romp en mast. Zo mocht de totale afmeting van de boot maximaal 1 m lang zijn, minimaal 40 cm breed en maximaal 1 m hoog vanaf de waterlijn, met een maximale lengte van appendages (kielen en roeren) van 10 cm. “Dit betekent dat de teams een relatief brede en ondiepe boot met vooral veel vormstabiliteit, in plaats van gewichtsstabiliteit moesten ontwerpen en zeilen.”

Zeilwedstrijd-2015-01-16_14-13-04_LD

Team 2 ‘Sailor Swift’ bleek de snelste ontwerp te hebben gebouwd.

Winnaars en innovators

Het winnende team hield het simpel met een catamaranontwerp en twee vleugelzeilen voor maximale stabiliteit. De boot was zeer goed afgewerkt, was uitgerust met verstelbare zwaarden en had precies de juiste dimensies voor een succesvol resultaat. Dit concept bleek zeer goed bestuurbaar om het maximale eruit te halen op de baan. Het ontwerp ‘De Zeven Provinciën ’, gemaakt door Team 7 van TU Delft won de Innovatieprijs. De innovatie bestond daaruit dat de gehele middelste romp kon verschuiven naar de hoge kant, wat de stabiliteit van hun ontwerp verbeterde. Daarnaast hadden ze twee vleugelzeilen uit meerdere delen, waarin veel stuurmechanismes ingenieus met elkaar waren geïntegreerd. Het geheel bleek zeer effectief. Opvallend waren dit jaar de twee boten die 90 graden konden kantelen en zo twee oriëntaties hadden om in te zeilen: één oriëntatie over bakboord en één over stuurboord. Beide oriëntaties konden daardoor specifiek geoptimaliseerd worden. Zij waren ongetwijfeld de meest originele inzending. Maar, echte innovatie moet in ieder geval de potentie hebben om goed te presteren.

Zeilwedstrijd-2015-01-16_14-11-21_LD

Twee ontwerpen konden 90 graden kantelen…

Van technologie tot product

MARIN organiseert de kweekvijverwedstrijden voor maritieme- ontwerpers en ingenieurs ieder jaar. Het instituut in Wageningen is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor onder andere het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector heeft zich als de grote succesfactor van MARIN bewezen in de afgelopen decennia. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil MARIN de studenten de kans geven om eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.

Last modified: 19 januari 2015
Sluiten