Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Drie Nederlanders pakken winst Delta Lloyd Regatta

11:05

Medal races day at the Delta Lloyd Regatta 2016, 28th of May (24/28 May 2016). Medemblik - the Netherlands.

De 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta heeft zaterdag in Medemblik drie Nederlandse eindzeges opgeleverd. Rutger van Schaardenburg (Laser), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe slaagden erin de grootste zeilwedstrijd van Nederland winnend af te sluiten.

Van Schaardenburg mee in de top

Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der BorchRutger van Schaardenburg kon in de medalrace niet achterover leunen. Hij had een leuke voorsprong in het klassement op de Zuid-Koreaan Jeemin Ha, maar de Aziaat bewees eerder in de week al een geduchte tegenstander te zijn. Van Schaardenburg zeilde in de afsluitende race naar de derde plaats. Zijn concurrent Ha had een slechte start en kwam niet verder dan de achtste plaats.

Voor van Schaardenburg was de Delta Lloyd Regatta een aardige training in mentale weerbaarheid. Nauwelijks terug van de WK in Mexico, waar hij brons veroverde, lag hij in Medemblik weer in het water. “Het is mijn derde wedstrijd in een korte tijd. Dat vraagt wel iets van je. Mijn doel was hier winnen, maar dan moet je wel scherp zijn. Dat is me deze week gelukt en daar ben ik wel trots op,” aldus Van Schaardenburg na zijn derde eindzege.

De zeiler neemt tien dagen rust, waarna hij voor een trainingsstage naar Rio de Janeiro vertrekt. Het worden in augustus zijn derde Olympische Spelen. In Peking en Londen deed hij niet mee om de medailles. “Er staat inmiddels een andere Rutger. Eentje die stabieler is en meedoet in de top.”

Bouwmeester oppermachtig

Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der BorchMarit Bouwmeester ondervond weinig tegenstand in haar streven de eindzege van vorig jaar te herhalen. “Ik probeer elke dag dat ik op het water zit iets te leren en beter te worden. Als ik hier niet had gewonnen, was er iets mis geweest met mijn olympische voorbereiding. Ik heb hier een hoog niveau gehaald. Dat stemt tevreden.”

Veel van haar concurrentes in de Laser Radial zitten in Rio. “Ik heb de afgelopen jaren zoveel in Rio gezeten dat ik het heel goed ken. Als je daar nu nog iets moet leren, ben je echt te laat,” zegt Bouwmeester over de naderende Spelen. Slapeloze nachten van olympisch goud heeft ze nog niet gehad. “Eerst maar focussen op de uitvoering, de prestatie volgt daarna.” Om aan haar wedstrijdritme voor Rio te werken, reist ze volgende week ook nog af naar de wereldbekerwedstrijd in Weymouth. Vier jaar geleden veroverde de Friezin daar olympisch zilver.

Van Rijsselberghe sluit goed af

Delta Lloyd Regatta 2016 © Sander van der BorchDorian van Rijsselberghe finishte de Delta Lloyd Regatta zaterdag op het IJsselmeer zoals hij dinsdag aan de regatta was begonnen, met een afgetekende overwinning. De olympisch kampioen van Londen was voor de medalrace al zeker van de eindzege, maar hij wilde op een mooie manier afscheid nemen van Medemblik. “De focus ligt op Rio, maar ik ben vooral tevreden met mijn laatste race. Eerder in de week maakte ik nog wat fouten, vandaag was het een toprace.”

In Rio wil de windsurfer zijn olympische titel prolongeren. Dat lukte tot nu toe geen enkele surfer sinds de discipline op het olympisch programma staat. ,,Het zal een hele klus worden. De tegenstand is zwaar in Rio. Daar zijn straks zes, zeven jongens die olympisch kampioen kunnen worden. En het weer is daar onvoorspelbaar. Ik moet dus op alles voorbereid zijn. Ik ben de afgelopen jaren sterker geworden, maar dat is de concurrentie ook”, keek de winnaar van de Delta Lloyd Regatta vooruit.

Eindstanden Delta Lloyd

Laser

  1. Medal races day at the Delta Lloyd Regatta 2016, 28th of May (24/28 May 2016). Medemblik - the Netherlands.Rutger van Schaardenburg (Ned) 23,
  2. Jeemin Ha (ZKo) 41,
  3. Luke Elliott (Aus) 47,
  4. Duko Bos (Ned) 100.

Laser Radial

  1. Marit Bouwmeester (Ned) 12,
  2. Emma Plasschaert (Bel) 41,
  3. Manami Doi (Jap) 50,
  4. Maxime Jonker (Ned) 62,
  5. Daphne van der Vaart (Ned) 71,3.

470 (mannen en vrouwen)

  1. Simon Sivitz Kosuta/Jas Farneti (Ita) 20,
  2. Sosaku Koizumi/Shinnosuke Mitsumori (Jap) 27,
  3. Giacomo Ferrari/Giulio Calabro (Ita) 32.

49er

  1. Diego Botin/Iago Lopez Marra (Spa) 44,
  2. Justis Schmidt/Max Boehme (Dui) 72,
  3. Pavle Kostov/Petar Cupac (Kro) 74.

Regatta RS:X, mannen

  1. Dorian van Rijsselberghe (Ned) 27,
  2. Paul Rozier (Fra) 68,
  3. Aichen Wang (Chn) 70.

RS:X, vrouwen

  1. Zofia Noceti-Klepacka (Pol) 42,
  2. Peina Chen (Chn) 51,
  3. Stefania Elfutina (Rus) 71.

Foto: Jasper van Staveren

Tags: , Last modified: 30 mei 2016
Sluiten