Internationale wedstrijden

Jan van de Laar: Jan op Zee

11:18

Jan van de Laar zeilt mee in de Clipper Round the World Race. In zijn blog voor www.zeilen.nl, schrijft Van de Laar over zijn belevingen aan boord en de persoonlijke ontwikkelingen die hij doormaakt tijdens de race.

Een van de mijlpalen waarnaar ik lang uit heb gekeken is bereikt; de ‘roaring fourties’, beroemd en berucht om de extreme omstandigheden.

Jan van de Laar, KaapstadCombineer meters hoge golven met het feit dat je de voorspelde windsnelheden doorgaans beter dubbel kan interpreteren. Voeg hierbij de bittere kou vanaf Antarctica en een pallet aan kleuren grijs en je hebt een ruwe schets van de omgeving waarin wij ons momenteel begeven. We vermaken ons hier echter prima. Het is hard werken, dat wel. Ik besprak vanmiddag met een van de andere bemanningsleden dat zolang we genoeg te eten hebben en zo nu en dan een paar uur de warme slaapzak in mogen, we het hier best nog een tijdje uit kunnen houden. Dat kan ook niet anders want we hebben nog een heel eind te gaan. Niet iedereen is hier echter even in zijn hum, er wordt door sommigen alweer terug verlangd naar de bloedhete evenaar. Ik kijk liever vooruit, over zo’n veertien dagen hopen we aan te meren in Albany, Australië. Het is daar dan nog lente, een mooie aanloop naar de kerstperiode die we in een zomers Sydney zullen meemaken. Maar ik zal niet te veel op de zaken vooruit lopen, er is nog een kleine 3000 mijl te zeilen en de verwachting is dat deze machtige oceaan nog wel een paar keer van zich zal laten horen. Je krijgt hier geen gratis bonus miles.

Voor nu geniet ik van het prachtige woeste landschap en de vele albatrossen die om onze boot glijden. Wat een adembenemende dieren zijn dat toch, en ik verbaas me over het grote aantal dat we continu zien. Er leven sowieso opvallend veel vogels in deze barre omgeving, het kan niet anders dat deze oceaan vol zit met voedsel voor ze. Van groot tot klein, ze vliegen kris kras door elkaar zonder elkaar lastig te vallen. De machtige albatros maakt op mij de meeste indruk, wat een mooie dieren, prachtig!

Snelheidsrecords

Clipper RaceTijdens lange voordewindse stukken zoals we die de afgelopen dagen hebben gezeild, is het voornamelijk aan de persoon aan het roer om de boot van golf naar golf te surfen. De boten van de Clipper Round The World Race mogen dan nogal zwaar (lees: veilig) gebouwd zijn, ze komen verrassend makkelijk op snelheid. Het gewicht zorgt vervolgens voor een groot momentum dat je voort blijft stuwen. Een kick om dan aan het roer te staan, de snelheidsrecords worden keer op keer verbroken. Mijn persoonlijke record staat op dit moment op 21.2 knopen, maar het is wachten op een nog hogere golf tijdens een nog sterkere rukwind om dit te verbeteren. Een hoge mate van concentratie is hierbij gewenst. We wisselen hierom zeer regelmatig van stuurman, tevens ook omdat anders je handen simpelweg bevriezen.

Schoolproject ‘Jan op Zee’

Visit Seattle heeft een enorme groep supporters en daar zijn we enorm dankbaar voor. Tijdens de stopovers verbazen we ons erover hoe gedreven iedereen is in het volgen van de race en ons team in het bijzonder. Familie, vrienden en zeilfanaten van over de hele wereld komen samen op Facebook, Twitter en de officiele Clipper website om ons team op de voet te volgen en te bespreken. Ontzettend tof!

Waar ik ook ontzettend blij van word is ons onderwijsproject ‘Jan Op Zee’. Dit is een leerarrangement voor de groepen zeven en acht van de basisschool waaraan momenteel meer dan 32 groepen verspreid over het hele land deelnemen. Deze ruim 800 kinderen helpen mij en het Visit Seattle team door allerlei opdrachten uit te voeren en vragen te beantwoorden. Deze opdrachten stuur ik ze via social media vanaf de boot toe. Dit kunnen kleine of juist heel uitgebreide opdrachten zijn die te maken hebben met de etappe die wij op dat moment varen.

Tijdens de eerste etappe bereidden de groepen zich voor door het maken van een routekaart voor de gehele race rond de wereld en het maken van een scorebord voor het bijhouden van de tussenstanden van de vloot. Ook vroeg ik ze om een presentatie -in hun digitale whizzkid jargon heet dat tegenwoordig een Prezi- te maken over Rio de Janeiro. Tijdens etappe 2 vroeg ik ze om te helpen met het voorbereiden van een team-uitje in Kaapstad. Ik kreeg tientallen goede en vooral ook heel mooi uitgewerkte ideeën toegestuurd. Van het duiken met haaien, het beklimmen van de Tafelberg tot een bezoek aan Robben Eiland. De suggestie om gebruik te gaan maken van een hop-on-hop-off bus ticket om de vervoerskosten voor deze teamdag zo laag mogelijk te houden vond ik briljant gevonden! Ik stond ervan te kijken in hoeveel detail de kinderen onderzoek hadden gedaan.

Jan op ZeeHet mooie van dit project is dat beide partijen er ontzettend veel aan hebben. Naast de praktische hulp die we van de kinderen krijgen, zijn zij ook heel fanatieke supporters van Visit Seattle. Reken maar dat dat ons goed doet. De kinderen, daar draait het per slot van rekening om bij Jan Op Zee, leren over de meest veelzijdige onderwerpen door middel van een levensechte wereldreis. Ze zijn als het ware met mij mee op avontuur en leren daar een heleboel van. Deze kinderen weten nu bijvoorbeeld ook wat Trade Winds zijn, kunnen coördinaten opzoeken en berekenen, weten hoeveel voedsel wij inslaan voor een lange etappe en kunnen nu alles vertellen over Zuid-Afrika en dan in het bijzonder over Kaapstad. Tijdens de huidige race zijn de groepen bezig met het maken van een spelletjesboek tegen de verveling aan boord en werken ze aan een uitgebreid weerbericht over de weersomstandigheden op de zuidelijke oceaan. Doordat alle communicatie via social media verloopt worden ze gedurende deze reis vanzelf ook steeds mediawijzer. Een belangrijke vaardigheid in dit digitale tijdperk.

Gedurende de hele race blijven Visit Seattle en de basisschool groepen van het Jan Op Zee project samen de wereld ontdekken, elkaar steunen en tegelijkertijd ook veel plezier maken. Het geeft ons team elke keer weer een enorme boost als we over het project praten. Geweldig!

Jan Op Zee is een levensecht onderwijsproject zonder winstoogmerk en heeft als belangrijkste doelstelling; het stimuleren van uitdagend en betekenisvol onderwijs. Door mee te doen aan Jan Op Zee worden kinderen uitgedaagd de zogenaamde 21st century skills te ontwikkelen en leren zij reguliere leerstof in een, al zeg ik het zelf, behoorlijk avontuurlijke context. Klassen kunnen zich nog steeds aanmelden voor Jan Op Zee via de officiele Facebook pagina facebook.com/janopzee. Vanaf elke stopover kunnen nieuwe groepen aan boord van Visit Seattle, onze virtuele boot is groot genoeg.

Lees hier ook de andere blogs van Jan van de Laar

 

 

Tags: , Last modified: 18 maart 2021
Sluiten